Eray ŞEN
Çukurova Üniversitesi’nin yaklaşık yarım asırlık Tıp Fakültesi bünyesinde hizmet veren Balcalı Hastanesi’nin, son depremler nedeniyle tahliye edilmesi, tıp eğitimi ve hastaların tedavisi açısından çeşitli sorunları beraberinde getirdi.
Balcalı Hastanesi’nde yaklaşık 300 akademisyen ve 756 asistanın görev yaptığını, 408’i birinci sınıf olmak üzere toplam 2 bine yakın öğrencinin tıp eğitimi gördüğünü ifade eden Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, hemşire, ebe, laborant, teknisyen, elektrikçi gibi yaklaşık 5 bin personelin de aynı kurumda çalıştığını hatırlattı. Balcalı’nın kapasite anlamında Türkiye’nin en büyük hastanelerinden olduğunu vurgulayan Dr. Menteş, şunları söyledi:
“Bütün bu öğrenciler, asistanlar ve yılların emeğiyle birikmiş bilim insanları şu an boşta ve hastaneleri yok. Şöyle de bir sorun ortaya çıktı; ben şimdi dahiliyeciyim, hastalarımın yarısı Şehir Hastanesi’nde, diğer yarısı Çukurova Devlet Hastanesi’nde, bir bölümü Medical Park Hastanesi Yoğun Bakım Servisinde. Hastalar doktorundan çıktı, gittiği yerin hastası oldu. Doktorlar, hocalar bir anda boşa düştü. Asıl sıkıntı bu, tedaviyi kim yönetecek, bu hastalar kimin sorumluluğunda? Ayrıca dördüncü, beşinci ve altıncı sınıflar bizzat hasta başında eğitilerek doktor oluyor, şimdi bu öğrenciler nerede eğitilecekler? Tıp fakültesi yarım yamalak bir yere sığacak bir kapasite değildir. Bu yapılamıyorsa; hızlı bir şekilde, bilimsel, geniş, büyük bir sahra hastanesi şeklinde yine kampüste organizasyon yapılabilir. Her iki öneri de geçici çözümler olarak devreye sokulabilir, asıl çözüm bir yıl içerisinde yapılacak yeni hastane yapımıdır.”