TÜİK verilerine göre, yabancıların bu yılın ilk yarısında İstanbul, Antalya ve Mersin'de aldığı konut sayısı azalırken, Ankara, Muğla ve Sakarya'da ise arttı.
TÜİK verilerine göre, yabancıların bu yılın ilk yarısında İstanbul, Antalya ve Mersin'de aldığı konut sayısı azalırken, Ankara, Muğla ve Sakarya'da ise arttı.
Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi haziranda aylık yüzde 2, yıllık yüzde 32,8 arttı.
TÜİK'in haziran verilerine göre, konut satışları geçen yıla göre yüzde 35,8 artışla 107 bin 723'e yükseldi.
Sayısal olarak satılan konut sayısı bazı illerde binleri, hatta on binleri geçiyor ama ildeki toplam hane sayısı ile kıyaslandığında gerçekte gayrimenkul piyasasının hangi illerde canlı hangi illerde canlı olmadığı görülüyor. Bu açıdan bakınca üç il öne çıkıyor: Yalova, Tekirdağ ve Antalya. Ardahan, Gümüşhane, Bingöl gibi bazı illerde ise piyasa çok cansız.
Türkiye'de satılan gayrimenkul sayısı ocak-haziran döneminde yıllık bazda yüzde 15,6 artarken, satılan gayrimenkul sayısı 1,4 milyonu aştı. Bu dönemde tapuda gerçekleştirilen işlemlerden elde edilen harç geliri, yüzde 78 artarak 62 milyar 373 milyon liraya yükseldi.
Komyapı, TOKİ ile 2 milyar 488 milyon liralık yeni konut projesi için sözleşme imzaladığını duyurdu.
Kökleri Osmanlı dönemine kadar uzanan, 1990’lardan itibaren şirketleşerek sistemde yerini alan tasarruf finansmanı modeli, 4 yıl önce gerçekleşen mevzuat düzenlemelerinin ardından ev ve konut arzının güçlü temsilcileri arasına girdi. BDDK denetimine giren ve disipline olan sektörün sözleşme performansı, 4 yılda 24 kat artış kaydetti.
Türkiye’nin uzun süre doğrudan yabancı yatırımlarında gayrimenkul satışları önemli yer tutmuştu. 2025 itibariyle yurt dışından gayrimenkul alımı, Türkiye’den satışın üstüne çıktı. Yılın ilk 4 ayı sonunda Türkiye’den gayrimenkul alımı için çıkan tutar 793 milyon dolar, gelen tutar ise 555 milyon dolar oldu.