FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA
Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarım ürünlerinin değerinde ticarete kazandırılması ve tarım sektörünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Borsa, Antalya ve çevresindeki illerin hububat ürünlerinin depolanması ve ticarete kazandırılması için lisanslı depoculuk sistemini hayata geçirmeyi hedefliyor.
Bu doğrultuda Antalya Ticaret Borsası, Hububat Lisanslı Deposu Ön Fizibilite Raporu’nu değerlendirmek üzere geniş katılımlı toplantı düzenledi.
Toplantıya ATB Başkanı Ali Çandır, Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, Yönetim Kurulu Üyesi Ragıp Gök, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Volkan Güler, ATB üyeleri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, Ziraat Bankası, Batı Akdeniz tarımsal Araştırmalar Enstitü Merkezi (BATEM), Akdeniz Üniversitesi, ilgili kurum temsilcileri ile sektör paydaşları katıldı.
ATB Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Ali Çandır, Antalya’nın, 1990’lı yıllardan sonra örtü altı üretimiyle anılmaya başlasa da tarih boyunca hububat üretimi ve ticaretiyle öne çıkan bir şehir olduğunu belirtti.
Bugün stratejik öneme sahip hububat ürünlerinin ekonomik değerini korumak ve artırmak amacıyla lisanslı depoculuğu gündeme aldıklarını ifade eden Çandır, ATB 1. Meslek Komitesi’nden gelen talep doğrusunda Antalya Ticaret Borsası Hububat Lisanslı Deposu Ön Fizibilite Raporu’nu hazırladıklarını bildirdi.
Sektör paydaşlarının görüş ve önerileri doğrultusunda Hububat Lisanslı Deposu’nu Antalya’ya kazandırmak istediklerini vurgulayan Ali Çandır, şöyle konuştu:
‘’Lisanslı deponun hayata geçmesiyle birlikte, depolarda saklanan ürünler, ATB’nin de ortağı olduğu Akdeniz ÜPAK ve Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) platformu üzerinden elektronik ortamda alıcı ve satıcılara sunulacak. Çiftçimizin ürününü güvenle saklayabileceği, değerinde satabileceği ve teminat olarak gösterebileceği bir sistem kurmayı amaçlıyoruz. Yatırımın gerçekleşmesiyle, ürün kalitesi korunacak, kayıt dışı ekonomi önlenecek ve arz-talep dengesi daha sağlıklı bir zemine kavuşacaktır.”
Stratejik bir altyapı yatırımı olacak
Lisanslı depo tesisinin kurulmasının stratejik bir altyapı yatırımı olacağını anlatan Çandır, ‘’Bu yatırım, Antalya’mızın yanı sıra Burdur ve Isparta’da da ekonomik potansiyelin önemli ölçüde artmasına katkı sağlayacaktır. Merkezi Korkuteli olmak üzere lisanslı depoyu bölge çiftçisi ve tüccarın hizmetine sunmak istiyoruz.’’ dedi.
Katılımcılara fizibilite raporu sunulurken, lisanslı depoculukla ilgili bilgi verildi. Toplantıda, Antalya ve çevre illerin hububat üretim kapasitesi, tarımsal ürün deseni ve mevcut depolama altyapısı, lisanslı depo yatırımı gerekliliği, yatırımın fizibilitesi ve potansiyel etkileri ayrıntılı şekilde değerlendirildi.
Sektör temsilcileri de, Antalya’ya bölgeyi kapsayacak şekilde Hububat Lisanslı Deposu kazandırılması gerektiğini belirtirken, destek vereceklerini açıkladılar.