Mehmet KAYA
E-ticaret kanallarından alışverişin Çinlilerce de büyük oranda tercih edildiği ve 950 milyon kişinin yıllık 1.4 trilyon dolarlık alış-veriş yaptığı kaydedildi. Bunun yaklaşık 42 milyar dolarının sınır ötesinden yapılan alışverişleri oluşturduğu bildirilirken, Türkiye’nin bundaki payının çok düşük kaldığı, 6 milyar dolara kadar çıkabilecek bir hacim bulunduğu bildirildi.
Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, PttAVM ile birlikte, TİM, TOBB ve Ticaret Bakanlığı'nın da desteklediği bir girişimle, JD, Alibaba, Tmall ve Dauyin e-ticaret platformlarında “Türkiye Premium Store” adında mağaza açıldığını söyledi. Bazı markaların buraya dahil olduğunu kaydeden Beşer, daha fazla Türk üreticinin bu fırsatları değerlendirmesi gerektiğini kaydetti. Beşer, Çin’de e-ticaret kanallarında yüksek kaliteli ürünlere daha fazla ilgi gösterildiğini, ürün bazında ise tekstil, ayakkabı, kozmetik, ev aksesuarlarının öne çıktığının altını çizerek, “Dijital İpek Yolu sayesinde Türkiye olarak ilk hedefimiz bölgeye olan ihracatımızı 6 milyar dolar seviyesine taşımak. Çin e-ticaretinin yaklaşık yüzde 3’ü sınır ötesi gerçekleşirken bu da yaklaşık olarak 42 milyar dolarlık bir sınır ötesi Çinli tüketici talebine denk geliyor. Bizim mevcutta Çin’den ithalatımız 30 milyar doları bulurken, ihracatımız ise 2.5 milyar dolar seviyesinde. Burada oluşan cari açığı kapatmak için ilk hedefimiz ihracatı 6 milyar dolar seviyesine yükseltmek” dedi.
Kargo 15 günde Çin’de
Başer, Türkiye-Çin arasında, Bakü-Tiflis-Kars hattının açılması ve ardından Marmaray’ın da geçişe başlamasıyla Çin’e deniz yoluyla 45-60 günde ulaşan kargoların 15 günde erişebildiğini hatırlattı. Beşer, markaların tek başına Çin pazarına girme maliyetinin çok yüksek olduğunu ancak açılan e-ticaret mağazasına katılımla daha uygun fiyatla giriş imkanı bulunduğunu vurgulayarak, firmaları e-ticaret atağına katılmaya çağırdı.