Burcu SUNA
Konya’da faaliyet gösteren teknoloji şirketi Elfatek, 10 kişilik mühendis kadrosunun çalışmaları ile piste gerek duyulmaksızın havalanabilen İnsansız Hava Aracı (İHA) üretti. Test uçuşları devam eden Gökhan isimli İHA, takip tespit, alan koruma, istihbarat, kıyı güvenliği ve afet sonrası değerlendirme amaçlı kullanılabilecek.
Elektronik sektöründe 2006’dan bu yana hizmet veren Elfatek, teknolojik ve savunma sanayi ürünlerine bir yenisini daha ekledi. Firma tarafından 2017 yılında Ar-Ge’sine başlanan iki yıldır da üretimi üzerinde çalışılan İnsansız Hava Aracı test uçuşlarına başladı. Bu yıl satışı planlanan İHA, çok amaçlı kullanım imkanları sunuyor. Gökhan isimli İHA aracı hakkında EKONOMİ Gazetesi’ne bilgiler veren Elfatek Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, aracın tüm tasarımının ve mühendisliğinin kendi şirket çalışanlarına ait olduğunun bilgisini verdi.
Üç saat havada kalabiliyor
Ürünün temel noktasının birçok alanda rahatlıkla kullanılmasının yanı sıra hem hafif hem de elektrikli olduğunu dile getiren Bahattin Düzgün, “Otonom testlerine varıncaya kadar tüm testleri tamamlandı. Aracın en büyük avantajı dikey kalkabilmesidir. Bu da piste gerek duyulmaksızın her alanda kullanım sağlanabileceğinin göstergesi. En fazla iki kişi ile kaldırılabiliyorken minimum 3 saat havada kalabiliyor. Bu süreyi dört saate çıkartacağız” diye konuştu.
Demonte ürün avantajıyla kolay taşınabilecek
Bahattin Düzgün, İHA’nın demonte ürün olduğunu kolay taşınabilir olup 12 parçadan oluştuğunu hızlı bir şekilde montajının yapıldığını ifade etti. 5 metrekarelik alan içerisinde dikey kalkışın sağlandığını söyleyen Düzgün, “Aracımız saatte 55 kilometre hız yapabiliyor ve 70 kilometre menzili bulunuyor. Kurumların ve birimlerin ihtiyaçları doğrultusunda takip-keşif, yangında, kıyı emniyetinde, narkotik bitki arama gibi alanlarda kullanılabilecek” dedi.
Deprem sonrası kullanımı çok önemli
“Bizi teşvik eden ülkemizin deprem bölgesi olmasıydı. Bu araç tüm illerimize şart” diyen Bahattin Düzgün, “Termal kamera takıp ısı tespit çalışmaları kolaylıkla yapılabilecek. Bu sayede enkaz altındaki insanımıza kolay ulaşacağız” dedi. Düzgün, İHA’nın bilgisayar programlamasıyla çalışacağını, istenilen otonomun yüklenebildiğini ve oradan kontrol sağlanacağını sözlerine ekledi.