Mehmet Hanifi GÜLEL
Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Tarım ve Orman Bakanlığı bölgedeki çiftçiler için bir dizi tedbirler açıkladı. Bu kapsamda 2022'den itibaren ayni olarak verilmeye başlanan mazot ve gübre desteği, depremden etkilenen iller için nakit olarak verilecek. Yine bölgedeki yetiştiricilere, bir defaya mahsus olmak üzere büyükbaş hayvan başına 500 lira, küçükbaş hayvan başına 50 lira destekleme ödemesi yapılacak.
Depremden etkilenen bölgenin tarım arazilerinin yüzde 16’sını ve bitkisel üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturduğunu aktaran Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, bölgede üretimin devam etmesinin önemine dikkati çekti. Depremden zarar gören üreticilere verilecek desteklerde pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini kaydeden Doğru, “İlave desteğin bütün bölgeye değil, hasar tespiti sonucunda zarar gören çiftçilere yapılması daha doğru. Yoksa hiç zarar görmeyen işi gücü yerinde olanlara destek verilirse o zaman haksızlık olur. Bir diğer talebimiz de işlerini devam ettirmeleri açısından ek bir ek bir finansman sağlanması daha iyi olacak” dedi.
“Kredi borçları ertelensin”
Şu anda buğday ve arpada üst gübre atma zamanı olduğunu ifade eden Doğru, öncelikle bu üreticilere gübre temin edilerek atılmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Doğru ikinci olarak da mevcut kredi borçlarının en az altı ay ertelenmesini talep etti. Doğru, “Çünkü bu çiftçilerimiz altı aydan önce herhangi bir hasat yapamayacak ve parası olmayacak. Faizsiz olarak bunları ötelememiz lazım” diye konuştu. Üçüncü olarak da hayvancılık yapan üreticilere bölgedeki yem bayileri ve fabrikalar çalışmadığı için yem tedariki yapılmasını isteyen Doğru, Bakanlığın bu konuda başlattığı kampanyaya dikkat çekti. Doğru, dördüncü olarak dile getirdiği mazot, gübre, buzağı, süt primi gibi desteklerin en kısa sürede ödenmesi talebi doğrultusunda kararın Resmi Gazete’de yayımlandığını ve ödemelerin 28 Şubat’a kadar yapılacağını hatırlattı.
"Çiftçi üretime devam etmeli"
Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, bakanlığın verdiği desteklere DEDAŞ’ın bloke koyması konusunda çekinceleri bulunduğunu dile getirdi. 2022 yılına ait olan mazot ve gübrenin bir kısmının ayni olarak ödenen destekler olduğunu belirten İpar, “Mazot ve gübre destekleri kart ile kullanılıyordu. Bu destekler direkt hesaplara nakit olarak ödemesi iyi bir gelişme. Çiftçilerin çoğu bu desteği ayni olarak kullanmadı. Çünkü kullandıkları zaman hem bankadan hem de bayiden kesinti yapılıyordu” dedi. Hayvancılık için verilen desteklerin de yeterli olmamakla birlikte bu şartlar altında da çok fazlasının beklenmesinin doğru olmadığını belirten İpar, “Fakat şunu yapabilirler; 2023 desteklemelerin tamamını ödeyebilirler. Ürün desteği olmasa da en azından 2023’ün mazot ve gübre desteği ödenebilir. Diğer yandan 2022 yılında Güneydoğu’da yaşanan kuraklıktan hasar gören çiftçilerimizin hasar tespitlerinin sonucu henüz gelmiş değil. Bu desteğin arttırılarak bir an önce ödenmesi deprem bölgesindeki çiftçilerimizin yaralarını sarmada büyük önem taşıyacak. Yine deprem bölgesinde çiftçi borçları faizsiz ertelenmelidir ki desteğini bankaya değil, tarlaya yatırsın” dedi.