PROF. DR. HALUK GÖRGÜN - SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANI
Savunma sanayimiz bugün ana yüklenicileri, alt yüklenicileri, KOBİ’leri, araştırma kuruluşları ve üniversiteleri ile bir bütün olarak ülkemizin en önemli sektörlerinden biri haline gelmiştir. Günümüz itibarıyla ülkemizin savunma sistem tedariki ve savunma sanayiini yönlendirme konusunda yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde, savunma ürün ve hizmetlerimiz hem kahraman güvenlik güçlerimize hem de farklı coğrafyalardaki stratejik iş birliğimiz bulunan dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetlerine başarıyla teslim edilmektedir.
Türk savunma sanayii ürünleri küresel ligde ön planda yer almaya başladı
Yerli ve millî ürünlerimiz, güvenlik güçlerimizin terörle mücadele operasyonlarında, yurt içi ve yurt dışındaki harekâtlarında başarıyla kullanılmaktadır. Türk savunma sanayiinin son yıllarda göstermiş olduğu gelişim, birçok alanda firmalarımızın platform, sistem ve yeteneklerinin yurtdışı pazarlarda talep edilir hale gelmesini sağlamıştır. 2002’den bu yana uygulanan politikalarla yüzde 20’lerde olan savunma sanayiimizin yerlilik oranı günümüzde yüzde 80’leri aşmıştır. Savunma ihracat rakamlarımız son 5 senede her yıl ortalama yüzde 20 artış göstermiştir.
Ürünlerimiz 185 ülkeye ihraç ediliyor
Bugün savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı 185’e; İHA ve SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere ihraç ettiğimiz ürün çeşidi 230’a çıkmış ve Türk savunma sanayii ürünleri küresel ligde ön planda yer almaya başladı. Bu talebi sürekli kılmak adına IDEF Fuarı’nda yapacağımız uluslararası iş birliği faaliyetleri oldukça faydalı olacaktır. IDEF Fuarı, dünyanın en prestijli savunma sanayii fuarları arasında yer almaktadır. Dünyanın tüm coğrafyalarından üst düzey devlet ve özel sektör yetkilileri IDEF’e katılım sağlamaktadır. IDEF’in kapsamını anlamak açısında bir önceki fuarı baz alırsak IDEF 2023, 54 ülkeden bin 461 katılımcı firma ile bu alanda dünyanın ilk üç savunma sanayii fuarından birisi oldu. 187 heyette yer alan 738 heyet üyesinin katılım sağladığı fuar kapsamında; 5.397 planlı görüşme ve 141 imza töreni gerçekleşmiştir. Fuar, toplamda 107 ülkeden, 94.198 ziyaretçiyi ağırlayarak dünyadaki benzer organizasyonlar arasında bulunduğu noktayı herkese gösterdi. IDEF 2023’te ilk defa sergilenen ürünlerimizin sergiden kısa bir süre sonra envantere girişi ve/veya ihraç edilmesi ise organizasyonun gücünü bir kez daha ispatladı.
Atatürk Havalimanı ve Marina’da da çeşitli etkinlikler düzenlenecek
Bu yıl 22-27 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan IDEF 2025, savunma sanayiinin tüm bileşenlerini bir araya getiren stratejik bir platform olacak. Ana etkinliklerin İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşeceği fuarda, Atatürk Havalimanı ve Marina’da da çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bu kapsamda, kara, hava ve deniz platformlarına yönelik en son teknolojiler, savunma sistemleri ve yenilikçi çözümler sergilenecek. Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşecek hava gösterileri ile fuar, çok daha hareketli ve canlı bir yapıda icra edilecek. Uluslararası savunma sanayii firmalarının katılımıyla paneller, ikili iş görüşmeleri, ürün lansmanları, imza törenleri, gençlere yönelik etkinlikler, firmaları ve heyetleri bir araya getirecek buluşmalar ile savunma sanayii trendleri ile ilgili etkinlikler gerçekleştirilecek.
Fuar süresi 4 günden 6 güne çıktı
IDEF 2025 Fuarı’nı; yeni ve daha modern bir fuar alanında, daha büyük bir metrekare alan içerisinde, Atatürk Havalimanı C Terminali’ni de kapsayacak bir yapıda WOW Otel’in de etkinliklere ev sahipliği yapacağı ve Ataköy Marina’daki deniz etkinliklerini de içerecek, erişim ve ulaşım kolaylığı ile öne çıkan bir lokasyonda, kapsamını genişleten bir doğrultuda gerçekleştireceğiz. Fuarımız kapsamında Atatürk Havalimanı’nı kapalı alanını stantlı alan olarak kullanacak. Açık alanı ise Açılış Töreni, statik sergi ve gösterilere ayıracağız. Böylelikle çok daha hareketli ve canlı bir yapıda fuarımızı icra edeceğiz. İlaveten bugüne kadar sadece sektör profesyonellerine açık olan IDEF Fuarı’nın yenilenen konsepti ile süresini 4 günden 6 güne çıkarttık. Böylece; firmalarımızın daha fazla sayıda iş görüşmesi yapmasını, fuarın eklenen iki gün ile daha fazla ziyaretçi tarafından ziyaret edilebilmesini, daha çok sayıda imza töreni gerçekleştirmeyi ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin asıl gücü olan vatandaşlarımızın da önceden kayıt yaptırarak, yerli ve millî ürünlerimizi uluslararası sahneye çıktıkları bu profesyonel platformda görebilmelerine imkân oluşturmayı amaçlıyoruz.