CANAN SAKARYA/ANKARA
Yapay zeka (YZ) alanında hukuki altyapı çalışmaları hızlandı. CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre’nin soru önergesini yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, akademisyenler, endüstri liderleri, etik uzmanları ve devlet kurumlarından temsilcilerinden oluşan komisyonlar ve çalışma grupları kurulduğunu belirterek, Bakanlık bünyesinde “Güvenilir ve Sorumlu YZ Çalışma Grubu”, Adalet Bakanlığı sorumluluğunda ise “YZ Hukuku ve Etik Çalışma Grubu “ kurulduğunu kaydetti. Bu grupların YZ teknolojilerinin toplum üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini takip ettiği bilgisini veren Kacır, ayrıca YZ sistemlerinin, yazılımların ve robotların ‘etik etkilerini’ değerlendirmek amacıyla çeşitli eylemlerin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi 2024-2025 Eylem Planına dahil edildiğini belirtti.
Bakan Kacır’ın verdiği bilgiye göre, yerli olarak geliştirilecek üretken YZ modellerine ilişkin teknik ve etik standartları belirlemek ve bu süreci yönetmek için uzman bir komite kurulacak. Uzman komite üyeleri, YZ sistemleri alanında uzman mühendisler ve veri bilimcilerine ek olarak teknoloji hukuku alanında deneyimli hukukçular ile toplumsal cinsiyet, ırk, dil, din ve kültürel çeşitlilik üzerine uzmanlaşmış sosyal bilimciler ve dil bilimcilerinden oluşacak.
Kanuni düzenleme yapılacak
Son derece dinamik bir yapıya sahip olan Yapay Zeka konusundaki hukuki altyapı ve iyileştirme çalışmalarının aralıksız devam ettiğini kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “Bakanlığımızda AB Yapay Zeka tüzüğüne yönelik uyumlaştırma çalışmaları, ilgili paydaşlar Ticaret Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi işbirliği içerisinde başlatılmış olup bu kapsamda YZ alanında bir kanuni düzenleme öngörülmektedir. Diğer taraftan AB YZ Tüzüğünün ülkemize etkisinin ölçülmesi amacı ile bir etki analizi çalışması da başlatılmıştır” dedi.
Lisans programı 100’e ulaştı
YZ alanında akademik çalışmalara ilgi son dönemde artarken, yüksek lisans ve doktora düzeyinde 10 bin 49 tez yazıldı, 3 bin 494 mezun verildi. Aynıca YÖK koordinasyonu ile alana özgü lisans programı sayısı yüksek lisans programı 94, doktora programı 6 olmak üzere toplamda 100’e ulaştı. Bakan Kacır, YZ alanında sektörlere özgü tematik kümelerin ve mükemmeliyet merkezlerini kurulmasına yönelik teşvik mekanizmalarının geliştirildiğini ve küresel teknoloji firmalarının YZ alanındaki AR-GE faaliyetlerini Türkiye’de yürütmesine yönelik çalışmalar yapıldığını kaydetti.