AK Parti’nin meclis grup toplantısı öncesinde gazetecilerin elektrik tarifeleri hakkındaki sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “EPDK’nın yaptığı son düzenlemeyle ayda iki katından daha fazla yani 417 kilowattsaat tüketimi olan vatandaşlar, konutlar, elektriğin gerçek maliyeti neyse onu Şubat ayından sonra ödemeye başlayacaklar. Yapılan düzenleme esas itibarıyla bu” dedi.
Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’de ortalama bir hane ayda ortalama bir hane ayda 414 lira elektrik faturası ödüyor. Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre abonenin faturası aylık faturası 1,050 lirayı geçerse elektriği “gerçek maliyeti” ile satın almaya başlayacak.
Türkiye’de yaklaşık 40 milyon mesken abonesi bulunduğunu, bunun da %3’ünün yani 1.2 milyon abonenin bu durumdan etkileneceğinin altını çizen Bayraktar, “Bunlar da dediğim gibi yüksek tüketim grubu olan, evi büyük olan, evinde daha çok elektrikli eşya kullanan, belki elektrikli aracı olan kesimler bunlar da elektrik fiyatını daha maliyetine uygun şekilde ödeyecek. Düzenleme bunu içeriyor” dedi.
Basında geçen hafta yer alan haberlerde yılda 5,000 kwh, yani ayda 417 kwh’tan daha fazla elektrik tüketenlerin sübvansiyonlu fiyattan elektrik alamayacağı bildirildi ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) konu hakkında bir açıklamada bulunmadı.
Konu hakkında sektör kaynakları, basında belirtildiği gibi yıllık tüketim için 5,000 kwh sınır belirlenmesi halinde bu sınırı aşan abonelerin son kaynak tedarik tarifesi düzenlemesi kapsamında faturalarının yaklaşık iki katına çıkacağını belirtti.
Bir sektör kaynağı, “Aylık tüketimi 420 kwh civar olan bir fatura şu anda yaklaşık 1,000 lira ediyor. Eğer bahsedildiği gibi 5,000 kwh üzerinden bir son kaynak tedarik düzenlemesi yapılırsa bu fatura 2,000 lira düzeyine gelecektir. Bu da %96-97 civarı bir artış yapar” dedi.