MEHMET KAYA/ANKARA
Sağlık Bakanlığı yönetiminde sağlık turizmi ve sağlık ürünlerinin ticareti için kurulan Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver, şirket olarak doğrudan sağlık turizmi hizmeti sunma işinden çekildiklerini, şirketin regüle edici, yönlendirici ve geliştirici rolüne odaklanacaklarını söyledi. Bu kapsamda, sağlık turizmi için kamudaki tüm tarafların katılımıyla bir koordinasyon kurulu oluşturulacağını, Türkiye’ye gelen ve gelecek sağlık amaçlı seyahatlerin doğru yerlere yönlendirilmesi için de alınan yetki doğrultusunda Health Türkiye platformuna üye olmayanların sağlık turizmi yapmasının engelleneceğini açıkladı.
Behlül Ünver, şirket olarak bir e-ticaret platformu kuracaklarını da açıklayarak, Türk firmalarınca üretilen ya da ticareti yapılan cihaz ve sarf malzemelerinin şirketlerce satılacağı bu e-ticaret pazaryerinde, USHAŞ olarak alıcıya garanti vereceklerini, böylece güvenin sağlanmış olacağını kaydetti. Platformda USHAŞ tarafından onaylanmış şirketler satış yapabilecek. USHAŞ Plus (USHAŞ+) pazaryerinde USHAŞ’ın garantör bir kimlik üstleneceğini belirten Ünver, “Biz o tür durumlarda Türk firmalarına, hastanelerine, ilaç ve tıbbi cihaz firmalarına diyoruz ki bizimle beraber hareket edin. Biz sizin alacağınız parada garantör olalım. Alıcılara da şunu diyoruz. Bakın bu firmalar bizim firmalarımız. Biz bu kurumların arkasındayız. Bunlar size söz vermişlerse sözlerini tutarlar. Ve sözlerini tutmazlarsa bak biz buradayız” diye konuştu. Bu arada, edinilen bilgiye göre USHAŞ Plus, çok dilli, online bir ihracat platformu olarak planlandı. Tıbbi cihaz, tıbbi sarf ve yazılım hizmetleri buradan satılabilecek. Yerli üretime ağırlık verilecek ancak firmalar yerli olmayan portföylerindeki ürünleri de satabilecekler. Platforma firmalar USHAŞ’ın izniyle katılabilecek.
“SAĞLIK TURİZMİ DIŞ TİCARET AÇIĞINI KAPATABİLİR”
USHAŞ Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık turizmini sadece tıbbi ve estetik olarak değerlendirmemek gerektiğini; yaklaşımlarının “sağlık için bir başka ülkeye seyahat” tanımından hareketle, medikal, termal, engelli, sporcu, yaşlılık yanında “longevity” olarak tanımlanan termal vb. sağlıklı yaşam için yapılan seyahatleri de kapsadığını anlattı. Bu kapsamda, küresel çapta “trilyon dolarlık” bir sektörün ortaya çıktığına dikkati çeken Ünver, Türkiye’nin münhasıran sağlık turizminden TÜİK verileriyle 1,5 milyon turist, 3 milyar dolar gelir elde ettiğini; bu alanın gelişmesiyle yaklaşık 20 milyar dolarlık mal ve hizmet dış ticaret açığını kapatacak kadar gelire ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi. Üniversitelerin katılımıyla bir jeotermal platformu kuracaklarını açıklayan Ünver, tanıtım faaliyetleri yanında, medikal alanda büyük iller dışında başarılı sağlık kuruluşları bulunan illere de ağırlık vereceklerini kaydetti.