Sabiha TOPRAK
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından 1995 yılından beri firmaların çevreci faaliyetlerinin teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri verildi. Gerçekleştirilen ödül törenine; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Zafer Cantürk, Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural ve iş insanları katıldı. Organizasyonda ödül almaya hak kazanan firmaların, çeşitli avantajlardan yararlanacağı, bu firmalara İZAYDAŞ tarafından bir yıl boyunca çeşitli indirimler uygulanacağı ifade edildi.
Törende konuşan Vali Yavuz sanayi tesislerinde denetimlerin aralıksız sürdüğünü ifade ederek, “Yılın ilk yarısında 1041 denetim gerçekleştirildi. Uygunsuzluğu tespit edilen 41 tesise 32 milyon TL dolayında idari yaptırım uygulandı. Hem ülkemizde hem dünyada önayak olan Sıfır Atık Projesi fevkalade şekilde başarılı hale gelmiş, tüm kamu kurum kuruluşları ve sanayi bölgemiz bu projeyi kabullenmiştir. Sıfır Atık Projesi kapsamında 3 milyon 492 bin 973 ağaç kesilmekten kurtarılmış, projede bugüne kadar 205 bin 469 ton atık kağıt, 114 bin 128 ton atık metal, 92 bin 960 tonda atık cam ve 97 bin 670 tonda atık plastik toplanmıştır” dedi.
İzmit Körfezi’ndeki 8 milyon ton çamur temizleniyor
Tahir Büyükakın da denizde yaşamın sürdürülebilirliği için çalıştıklarını belirterek, “Denizi bir yandan balıklandırıp diğer yandan temizleme ve kirletenleri engelleme konusunda çalışmaları sürdürüyoruz” dedi. Türkiye’nin en büyük çevre projelerinden birini başlatarak İzmit Körfezi’ndeki 8 milyon ton birikmiş çamuru temizlemeye başladıklarını aktaran Büyükakın, “Körfeze akan 12 dere var. Bir kısmı buradan bir kısmı gemilerden ve bir kısmı sanayi atıklarından geliyor. Bu çamuru denizden çıkartmazsak, müsilaja sebep oluyor, sulak alanlarda yaşayan canlıların ya da balıkların yumurtlama alanlarını yok ediyor. 120 milyon dolar bütçesi olan bir projeyi başlattık” açıklamasını yaptı.
“Organizasyonumuz Türkiye’ye açık”
Organizasyonun, çevreye duyarlılığın bir göstergesi olduğunu ifade eden Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye’nin bu formattaki ilk ve tek ödül organizasyonunu 29 yıldır aralıksız yaptıklarını belirtti. Türkiye’ye açık olan ödül organizasyonunda her yıl getirdikleri yeniliklerle canlılığı artırdıklarını söyleyen Zeytinoğlu, “Bu sene ödül törenimize 23 firma başvuru yaptı. Bu firmaların 10’u Sakarya, İzmit, Bursa, Bilecik, Kayseri ve Mersin illerinde. Bu organizasyona katılma cesareti gösteren, kapılarını bize açan tüm firmalarımızı kutluyorum” şeklinde konuştu. .
“Organizasyonu, 30’uncu yılında uluslararası hale getireceğiz”
Sanayiciliğin sadece kâr hırsıyla yürütülebilecek bir iş olmadığını vurgulayan İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, “Biz sanayicimize en iyi hizmeti vermeye hazırız. Bu yıl Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri’nin 29’uncusunu düzenledik. Bu yarışmaya katılan firmalarımıza jüri tarafından ziyaretler gerçekleştirildi. Firmaların yasal zorunlulukların ötesinde çevre temizliği konusunda yaptığı çalışmalar göz önünde bulunduruldu. Organizasyonun 30’uncusunu uluslararası düzenlemeyi düşünüyoruz ” dedi.
Ödül alan firmalar
Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri organizasyonunda, Çevre Büyük Ödülü’nü Türk Traktör ve Ziraat Makine, Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi’nde Metal-Makina Sektörü Çevre Ödülü’nü Asaş Aliminyum, Kimya Sektörü Çevre Ödülü’nü Gülçiçek Kimya ve Uçan Yağlar Sanayi, Otomotiv Tedarik Sektörü Çevre Ödülü’nü Assan Hanil Otomotiv, Kobi Çevre Büyük Ödülü’nü Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri aldı.