PROF. DR. ÖMER FARUK ÇOLAK
Gazeteci kimdir sorusuna yanıt vermenin zor olduğu yıllardayız. Bu tespitim sadece ülkemiz için değil, diğer ülkeler için de geçerli. Çünkü küreselleşme her alanda olduğu gibi görsel ve yazılı basını da etik değerlerden uzaklaştırdı. Tümü ile metalaştırdı. Bu da doğal olarak gerçeğin peşinde koşanları azalttı. Dolayısıyla A. H. Tanpınar’ın da söylediği gibi “hakikat firarda” haline gelince doğru ile yanlış, gerçekle masaluydurma birbirine karıştı. Adorno’nun deyişi ile doğrusu olmayan yanlışlar yığını ile karşı karşıya kaldık.
Bu kaotik ortamda soluk almak bile zorlaşmış iken kimi aydınlık insanların tek bir vuruşu size nefes olur. Çünkü hakikate, doğruya erişim yolu açılmıştır. Aydın insan aynı zamanda bilgedir. Osman Saffet Arolat bilge gazetecilerdendi. O’nunla yaklaşık 15 yıldır önce Dünya, sonra EKONOMİ gazetelerinde yazmanın keyfini yaşadım.
Osman S. Arolat ile dostluğumuz ilerledi editörlüğünü yaptığım İktisat ve Toplum Dergisi’ne 60’tan fazla yazı yazdı. Kitaplarını Efil Yayınevi’nde yayımladık. Beraber farklı kentlerde panellere katıldık.
Hakikatin peşinde koştuğu için işini ciddiye alırdı. Ankara’da derginin danışma kurulunu toplamıştık, yüksünmedi günübirliğine gelip gitti.
Değerli dost, bilge gazeteci Osman S. Arolat ‘Tengri’. Artık bize daha çok görev düşüyor. Hakikatinde peşine koşarken yanımıza yeni yüzler bulmak zorundayız. Çünkü hakikat bir arayıştır, aradıkça da genişlemekte.
Değerli dost Osman S. Arolat ışıklar içinde uyu.