CANAN SAKARYA
Mecliste bütçe görüşmelerinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin gündeme ilişkin sorularını ve eleştirilerini yanıtladı. Muhalefet milletvekillerinin “Bakan geziler yapıyor ama Türkiye’ye bir sermaye girişi yok” eleştirilerine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seyahatlerinin hemen hemen hepsinde ana gündem maddelerinden birini yeşil ve dijital dönüşümün oluşturduğunu belirterek, “Biz hiç kimseden kaynak istemedik, hiç kimseden para istemedik, Türkiye’nin paraya ihtiyacı yok” dedi. Daha sonra soru cevap bölümünde bu sözlerine açıklık getiren Şimşek, “Ülkeleri dolaşırken programımızı anlatıyoruz. Dış kaynak ihtiyacımızı piyasadan temin etmeye başladık. Bizim, ‘ikili ilişkiler çerçevesinde kaynağa ihtiyaç yok’ demek istedim“ diye konuştu.
Cari açığın finansmanını iyileştirmek istediklerini belirten Şimşek, sıcak para peşinde olmadıklarını, sıcak paranın tehlikelerinin farkında olduklarını belirterek, “Türkiye’mize kalıcı, sermaye benzeri uzun vadeli kaynak peşindeyiz. Tabii ki ideal olarak doğrudan yatırımları da artırmayı arzuluyoruz ama bu bir çırpıda olmuyor, bunun zamana ihtiyacı var” dedi.
Vergi konusunda muhalefet partilerinden gelen eleştirilere yanıt veren Şimşek, vergi mevzuatında reforma ihtiyaç olduğunu bunun için yoğun bir çalışma içinde olacaklarını belirtti. Şimşek, “Çok kalıcı düzenlemeler üzerinde çalışacağız. Etkin, basit ve daha adil bir vergi sistemi oluşturacağız. Doğrudan vergilerin payını artıracağız. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı teşvik edeceğiz, sürdürülebilir büyümeyi destekleyeceğiz. Etkin olmayan ve istisna vergilerinin kaldırılması için çaba içerisinde olacağız” dedi.
“KKM’den çıkış için gerekli adımları attık, atıyoruz “
Şimşek, finansal piyasalardaki istikrarı gözeterek, KKM’den çıkış için gerekli adımları attıklarını ve atmaya devam ettiklerini belirterek, “KKM stoku ağustos ayında 3.4 trilyon lirayla zirveyi bulmuştu, 8 Aralık itibarıyla 2.7 trilyona düşmüştür. Önümüzdeki dönemde KKM’yi şirketler ve bireyler nezdinde cazip kılan vergi düzenlemelerini de gözden geçireceğiz“ dedi.
“Uyguladığımız program sonuç veriyor”
“Uyguladığımız ekonomi programı çalışıyor mu, beklediğimiz sonuçları veriyor mu?” diye soran Şimşek, cevabının ‘kesinlikle evet’ olduğunu belirterek, Türkiye’nin risk priminde yaşanan düşüşe dikkat çekti. Şimşek, “Mayısta 700 baz puanın üzerine çıkan risk primi bugün itibarıyla 290 puanın altına düşmüştür. Gelişmekte olan ülkelerin Mayıs ayından beri risk primi 87 baz puan düşmüş, Türkiye’nin risk primi 400 baz puandan daha fazla düşmüştür” dedi. Şimşek, OVP’de bu yıl için yüzde 6.4 olarak öngörülen bütçe açığının bu oranın çok daha altında yüzde 3’ün altında gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
“Kripto varlıklar için yasal düzenleme yapılacak ”
Türkiye’nin 40 FATF standardından 39’nu yerine getirdiğini kaydeden Bakan Şimşek, “ Sadece bir eksik kaldı. Onu da Ocak ayında getireceğiz. Kripto varlıklara ilişkin yasal düzenleme ama bu yeterli olmuyor. Ayrıca, gri listeden çıkmak için uygulamada etkinlik gerekiyor. Önümüzdeki yıl inşallah Türkiye gri listeden çıkmış olacak” dedi.
“Reeskont kredi limitini daha da artıracağız”
Mehmet Şimşek, ihracatı güçlü bir şekilde desteklediklerini günlük reeskont kredi limitini 10 kat yükselttiklerini belirterek, “Şimdi 3 milyar lira günlük reeskont kredisi var, yetmez, Ocak ayında çok daha fazla artıracağız. Önümüzdeki aylarda günlük reeskont kredi limitini daha da artıracağız ve yüzde 40 olan ihracat bedeli satış zorunluluğunu da gözden geçireceğiz” dedi. En büyük önceliğin fiyat istikrarı olduğunu, Ağustos ayından itibaren aylık enfl asyonun bir düşüş trendine girdiğini ifade eden Şimşek, “Enfl asyondaki ivme kaybı çok net bir şekilde ortadadır ve 2024 yılı hedefl erimizle uyumlu bir patikaya doğru evrilmiştir. Yıllık enfl asyon düşüşü 2024’ün ikinci yarısında kendisini gösterecektir. Enfl asyonu önümüzdeki yılsonunda yüzde 36’ya, 2026 yılında ise tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefl iyoruz. Piyasa, önümüzdeki yıl ve sonraki hedefl eri satın almaya başlamış durumdadır” dedi. Enfl asyonla mücadele nedeniyle sıkılaşan finansal koşulların gevşemeye başladığını, özellikle de gelecek yılın ikinci yarısından sonra küresel faiz indirimlerinin başlamasının beklendiğini kaydeden Şimşek, “Bu, bizim programımız açısından da olumludur. Çünkü 2024 yılında gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımları muhtemelen daha olumlu olacaktır” diye konuştu.
“Rezervlerimiz arttı”
Şimşek, uygulanan programının diğer önemli bir hedefinin de rezerv birikimi olduğuna dikkat çektiği konuşmasında “8 Aralık itibarıyla rezervlerimiz Mayıs sonuna göre 43 milyar dolar artarak tarihî en yüksek seviye olan 141.4 milyar dolara ulaşmıştır. Evet, net rezervi de sorabilirsiniz, net rezervler de 43.9 milyar dolar artarak 38,2 milyar dolara yükselmiştir. Swap meselesi, döviz kredi talebi az olduğu için yerel bankalar Merkez Bankasıyla swap yapıyorlar. Yerel bankalarla yapılan swaplar çok rutin bir iştir ama yabancı ülkelerle yapılan swapları dahi çıkartsanız rezervlerimiz artıdır, esas olan da o hesaplamadır. Rezervlerimizdeki artış ülkemizin kırılganlığını azaltmaktadır, finansal istikrarı güçlendirmiştir” dedi.