Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Başkanlığına yeniden seçilen Donald Trump’tan beklentilerini, “Dış ticaretimizde başta çelik ve tekstil ürünlerinde gümrük vergilerinin azaltılması beklentimiz var. Mali ilişkilerde özellikle Rusya’ya yönelik ambargoda şirketlerimiz, bankalarımız üzerinde ağır baskılar var. Bu baskıların hafiflemesini veya ortadan kalkmasını bekleriz” şeklinde açıkladı.
Bolat, Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen “Türkiye İhracat Seferberliği Programı”nda, yıl sonu ihracat hedefleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ömer Bolat, Trump’ın ilk döneminin ilişkiler açısından çalkantılı geçtiğini ancak son dönemde 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefinde anlaşıldığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “İkinci Trump döneminin beklentileri büyük.
Kendisi ‘savaşları sona erdireceğini’ söyledi. Bu ticaret açısından iyi bir şey. Bunu başarabilecek mi göreceğiz. Yani Filistin’de ateşkesi hemen sağlayabilecek mi, İsrail’e baskı uygulayacak mı, Ukrayna-Rusya savaşında iki tarafı barışa zorlayacak mı? Gümrük vergilerinde bütün dünyaya, Çin’e ve bize karşı olağanüstü tedbir politikasına mı evrilecek? Bunlar açısından gelişmeleri hep birlikte göreceğiz. Ama göreve başlarken ‘ihtiyatlı bir iyimserlik olabilir’ diyelim. Her yeni başlangıçta acaba ikili ilişkilerde daha iyi bir süreç olabilir mi? Biz şunu bekleriz; savunma sanayisinde bazı ihtiyaçlarımız noktasında ambargosuz bir şekilde ilişkilerin düzelmesi. Dış ticaretimizde başta çelik ve tekstil ürünlerinde gümrük vergilerinin azaltılması beklentimiz var. Mali ilişkilerde özellikle Rusya’ya yönelik ambargoda şirketlerimiz, bankalarımız üzerinde ağır baskılar var. Bu baskıların hafiflemesini veya ortadan kalkmasını bekleriz. Burada bir küresel liderlik gösterebilecek mi yoksa içine kapanıp, ‘ben sadece Amerika’yı büyük yapacağım, dünyayla ilgilenmeyeceğim’ şeklinde izolasyonist bir yaklaşım mı görecek? Türkiye ile ABD arasında siyasi iletişim kanalları liderlik düzeyinde daha iyi olabilecektir. Hükümet, bakanlar ve kuruluşlar düzeyinde de ümit ederiz ki daha iyiye doğru evrilir. Beklentimiz bu.”
Kur artışının ihracatçıya faydası yok
Ömer Bolat, ihracatçılara yönelik desteklere ilişkin soru üzerine, AK Parti hükümetleri döneminde sabit kur uygulaması veya kur hedefi olmadığını belirtti. Kurdaki istikrarın önemine işaret eden Bolat, “Kaldı ki sizin burada bugün aniden yüzde 20 kur artışınız olsa ne oluyor biliyor musunuz? İthalatçı telefonu açıyor diyor ki, ‘Senin ülkende kur yüzde 20 artmış. Bana verdiğin dolar fiyatını yüzde 20 düşüreceksin’ diyor. Yani bir faydası da olmuyor. Ticaretteki reel tablo budur” dedi.