MEHMET KAYA
ANKARA – Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kendi denetim alanında bulunan e-ticaret kanallarından satılan ürünlerin denetiminin akıllı yazılım ile yapılmasına yönelik proje başlattı. E-PGD (piyasa gözetim ve denetimi) projesiyle, e-ticaret kanallarından satışa sunulan ürünler, akıllı yazılım aracılığıyla denetlenecek. Proje, satışa sunulan ürünlerin denetimi yanında, uygun olmayan ürünlerin arzının da önlenmesini amaçlıyor. Sistemde kullanılacak akıllı yazılım için alım yapılacak.
Kurulacak olan sistemin geniş kapsamlı olması, ürün arz eden, satışa sunanlar ve ürünlerin yanı sıra, aracı hizmet sağlayıcılar, platformlar, e-pazaryerleri dahil bütün paydaşların koordinasyonunu ve her aşamanın denetlenmesini de sağlaması hedefleniyor. Böylece koordinasyon içinde paydaşların tamamının sürece dahil edilmesi amaçlanıyor.
Ürünlerin standartlara uyumu denetlenecek
Nihai hedefte, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kendi denetim alanındaki makineler, elektrikli ev aletleri, beyaz eşyalar, otomotiv ürünleri, elektronik ürünler, asansör aksamları, pil ve aküler, piroteknik malzemeler, basınçlı ekipmanlar, gaz yakan cihazlar ve diğerleri internet ortamında e-ticaret platformları, e-ticaret pazaryerleri, üretici ve/veya ithalatçı tarafından satışa sunulduğunda denetime de açılmış olacak. Akıllı yazılımın sürekli tarama yaparak ürünlerin standartlara uyumu yönünden denetlenecek. Ayrıca, akıllı yazılımla verilerin işlenerek karar ve strateji süreçleri için bilgi oluşturulması da sağlanacak.
Projenin, 2025 yılında başlatılması ve E-PGD’nin altyapısını oluşturacak ihtiyaç, ürünlerin standartlarına bağlı unsurlar, ülke örneklerinin incelenmesi işlerinin yapılacağı, belirlenecek. Bu aşamadan sonra ise tüm E-PGD’de kullanılacak akıllı yazılımın alınması ve pilot uygulamaya geçilecek. Proje kapsamında fiili denetim uygulamaya geçiş için henüz bir tarih belirlenmedi.
Proje kapsamında elde edilecek bilginin başka bakanlıkların işlemlerinde de kullanılması da amaçlanıyor. Bu kapsamda, gümrüklerin ithal ürünlere yönelik bu sistemi işletebileceği belirtiliyor. Dünyanın farklı ülkelerinde, hem devlet kurumlarınca hem de bazı büyük e-pazaryeri firmalarının kendi bünyelerinde çeşitli türlerde yazılımlarla ürün denetimi yapıldığı örnekler bulunduğu belirtiliyor.