Getir’den Insider’a kadar Türkiye’nin en önemli girişimlerine yatırım yapan ve son birkaç yıldır da yüksek teknoloji alanına yoğunlaşan Esas Holding’in CEO’su Hüseyin Çağatay Özdoğru, Türkiye’nin merkezine yüksek teknolojinin oturmasının şart olduğunu, kalkınmanın başka türlü mümkün olmayacağını söyledi. Yatırımcı bir grup olarak öngörülebilirliğin önemine dikkat çeken Özdoğru, yine son yıllarda bu alanda sıkıntı yaşandığı için yeni yatırımdan imtina ettiklerini dile getirdi. 2000 yılında Şevket Sabancı ve ailesi tarafından kurulan Esas Holding, Türkiye ve yurt dışındaki yatırımlara odaklanmış Türkiye’nin lider yatırım şirketlerinden biri olarak öne çıkıyor. İstanbul ve Londra’da ofisleri bulunan Esas Holding, aynı zamanda özel sermaye, gayrimenkul, girişim sermayesi ve sermaye piyasası araçları gibi farklı varlık sınıfl arına organize biçimde yatırım yapan en büyük Türk aile yatırım şirketi… Holding hali hazırda Türkiye ve dünyada, toplam değeri yaklaşık 2,5 milyar Euro değere ulaşan gayrimenkul portföyünü yönetiyor.
Esas Holding CEO’su Hüseyin Çağatay Özdoğru, EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz ile bir araya gelerek Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli deprem ve Türkiye yatırım ortamı ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. Özdoğru, depremin ilk gününden bu yana gerek portföylerinde bulunan AVM’ler gerek holding gerek hastane ve gerekse havayolu şirketi vasıtası ile desteklerini sürdürdüklerini anlattı. Özdoğru’nun verdiği bilgilere göre Pegasus, depremin yaşandığı 6 Şubat’tan 13 Şubat tarihine kadar 325 sefer ile 61 bin 431 afetzedenin tahliyesini gerçekleştirdi. Pegasus, 19 Şubat günü dâhil ücretsiz tahliye seferlerine devam edecek. Medline ise bölgeye ilk giden sağlık grubu olmuş. Medline yine Florence Nightingale ile bölgeye sahra hastanesi kurmuş. Adana’da yer alan hastanelerinde de çok fazla tedaviyi üstenen grup, yine bölgeye battaniyeden ısıtıcıya gıdadan powerbank’e kadar birçok ihtiyaç malzemesini çok sayıda TIR göndermiş. İhtiyaçların doğru bölgelere iletilmesinin önemine dikkat çeken Özdoğru, çadırlar için de konteyner kentler içinde kurumlar ile irtibat halinde olduklarını söyledi.
Bölgeler geri kazanılmalı
Peki bundan sonra ne olacak, yaklaşan İstanbul depremi için ne yapılmalı, insanlar Türkiye’ye gelmekte imtina edecek mi? Son yayınlanan raporlara göre depremin ekonomik maliyeti 90 milyar dolar civarında olacak. Öte yandan İstanbul gibi diğer bölgelerin de deprem planı, hazırlığı olması şart. Çok hızlı bir onarıma ihtiyaç duyulacağını aktaran Özdoğru, “Bölgede çok hızlı bir onarıma ihtiyaç var. 80-90 milyar doların yarısı 1-1,5 yılda harcanacak onun itici gücü olacaktır” dedi. Bundan sonraki dönemde projelerin belli olması, bir şeylerin bilimi temel alarak somutlaşması gerektiğine dikkat çeken Özdoğru, hükümet ve belediyelerin eş güdümlü çalışmasının önemini vurguladı. Özdoğru, “Herkese görev düşüyor. O bölgenin geri gelmesi önemli. İnsanlar dönmekten de imtina ediyor” dedi.
Yüksek teknolojiye odaklandık
“Esas Holding, yatırımcı bir grup ve bizim gibi gruplar için de yatırım ortamının stabil ve öngörülebilir olması” çok önemli diyen Özdoğru, “Bu konuda da son birkaç yıldır sıkıntı var. Kuru öngöremiyorsun. Tahmin edemiyorsun. Biz grup olarak o nedenle yeni yatırımdan imtina ediyoruz. Daha yüksek teknoloji alanına yoğunlaştık. Kurdan bağımsız büyüme odaklı Getir, Insider gibi şirketlere odaklanıyoruz. Endüstriden ziyade bu alana yoğunlaştık. Bu şekilde inovasyon da yaratıyorsun” ifadelerini kullandı.
Kalkınma teknoloji olmadan olmaz
Çağatay Özdoğru, aynı zamanda TÜSİAD’da Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Eşbaşkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi. Yeni dönemde quantum bilişimi ve yapay zekanın öne çıktığını dile getiren Özdoğru, TÜSİAD olarak bu kapsamda önümüzdeki günlerde bir de rapor yayınlayacakları bilgisini verdi. Türkiye’nin yüksek teknoloji stratejisi olması gerektiğini vurgulayan Özdoğru, “Türkiye’nin merkezine yüksek teknolojinin oturması şart. Kalkınma başka türlü olmaz. Bunun da en üst düzeyde tutulması gerekiyor. Yüksek teknolojide de odaklanma gerekiyor. Biz holding olarak en son oyun işlerine yatırım yaptık. Türkiye mobil oyunda dünyanın merkezlerinden biri. Yapay zeka inisiyatifi ne destek vermek ve bu alanda ülkenin bir stratejisi olmazı lazım. Strateji yapılıyor ama topyekun bir hareket ekosistem yok. Türkiye’de illerin her birinde bir teknoparkın olması lazım” ifadelerini kullandı.