SELENAY YAĞCI
BAKÜ Türkiye’deki satıcılarını tek tuşla e-ihracatçı yapan Trendyol, yeni yılda Doğu Avrupa pazarına açılıyor. Romanya, Yunanistan, Macaristan ve Çekya ile başlayacakları pazarda önümüzdeki dönemde ülke sayısını da artıracak şirketin hedefi 2024 sonunda 350 milyon dolarlık bir ticaret hacmine erişmek. Türk dizilerinin reyting rekorları kırdığı bölgede, Türk ürünlerine yoğun ilgi gösterilmesi bekleniyor.
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen, bölgenin en önemli inovasyon etkinliği olan InMerge Innovation Summit’te konuşma yapan Trendyol Grubu CEO’su Erdem İnan, konuşmanın ardından basın mensuplarıyla yeni yatırımları değerlendirdi. Bu yıl tüm yurtdışı operasyonlarını yaklaşık 3 milyon müşteri ve 12 milyon sipariş ile tamamlamayı hedefl ediklerini kaydeden İnan, “Hedefimiz mikro ihracat 300 bin satıcımızın tümünü 500 milyonluk nüfusu kapsayan bölgeye satış yapabilir hale getirmek” dedi. Türkiye’de yeni ihracatçıların 3’te 1’ini Trendyol satıcılarının oluşturduğunu vurgulayan İnan, 2024 yılı ilk çeyrek itibarıyla açılacakları Doğu Avrupa pazarı stratejilerini şöyle anlattı: Romanya, Yunanistan, Macaristan ve Çekya ile başlayacağız. Öncelikli ülkelerde belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra Polonya, Slovakya ve Bulgaristan pazarlarına girmeyi planlıyoruz. 2024 sonunda bu bölgede 2 milyon aktif müşteriye ve 4 milyonun üzerinde siparişe ulaşmayı hedefliyoruz. 350 milyon dolarlık bir ticaret hacmine erişmeyi öngörüyoruz.”
Azerbaycan’da 6 ayda 6,3 milyon siparişe ulaştı
Mayıstan bu yana Azerbaycan pazarında bulunduklarını hatırlatan ve ilk günden itibaren yoğun ilgiyle karşılaştıklarını belirten İnan, “Azerbaycan pazarına girmeden önce de buradaki müşterilerimizin bize olan ilgisini biliyorduk. Yurt dışından aldığımız siparişlerde Azerbaycan ilk sıradaydı. 10 bin adetlik siparişlerden ortalama 35 bin adet siparişlere geldik. Azerbaycan pazarında 6 ayda toplamda 1,3 milyon müşteriye ve 6,3 milyon siparişe ulaştık. Mevcutta çalıştığımız çok sayıdaki kargo firmasının yanı sıra kendi lojistik ağımız Trendyol Express’i Azerbaycan operasyonlarımız için de devreye aldık. 22 bin satıcımız kasım ayında Azerbaycan’a ihracat yaptı. Bunların 17 bini ilk kez Trendyol aracılığıyla ihracat yapmış oldu. Ay boyunca Azerbaycan’da 60 milyonun üzerinde ziyaret aldık. Azerbaycan’da sepet ortalaması 900. 4 milyona yakın ürün satılırken öne çıkan kategoriler; giyim, ev-yaşam, hızlı tüketim ürünleri ve kozmetik oldu” bilgisini verdi.
Körfez ülkelerinde ağustos ayından bu yana 2 milyon adedi aşkın ‘Made in Türkiye’ etiketli ürün satıldığını kaydeden İnan, “Körfez’de sepet ortalaması 120 dolar. 2024 yılında 13 milyon ürünü, bölgedeki 4,5 milyon müşterimize ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, bölgenin en önemli şirketlerinden Cenomi Grup ile stratejik ortaklık için niyet anlaşması imzaladık” dedi.
YAPAY ZEKA İLE DİL DESTEĞİ VERİYOR
Trendyol, e-ticaret yapanların önemli bir ihtiyacını gidermek ihracattaki dil sorununu çözecek yapay zeka destekli bir model de geliştirdi. Platformdaki satıcıların hangi yazılırsa yazılsın müşterileriyle iletişim kurabilmesini sağlayan otomatik çeviriler yapıyor. Bu dil desteğini daha çok geliştirmek için de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve üniversitelerle işbirliği yapıyor. Uzun vadede sadece platformda değil, herkesin kullanabildiği açık kaynak yapay zeka dil desteği yaratmak istediklerini söyleyen Erdem İnan, “E-ihracattaki yabancı dil sorununu çözüyoruz. Satıcıların dil bilmesine gerek kalmadan Türkçe olarak ürünlerini tanıtacakları ve farklı ülkelerdeki müşterilerin sorularını yanıtlayacakları bir uygulamadan söz ediyoruz. Buna göre, satıcı soruyu Türkçe yanıtlayacak ama Slovakya’daki müşteri kendi anadilinde yazıyı okuyacak” diye konuştu.