Ali ŞAHİN
Minimum enerji ile doğaya duyarlı ve verimli üretim yapmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Gümüş Enerji, tekstil baskısında kullanılan doğalgazı azaltacak buhar sistemi geliştirdi. Baskının kumaşa fikse edildiği süreçteki prosesi değiştirerek önemli bir verimlilik ve tasarruf sağladıklarını belirten Gümüş Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gümüş, “Biz firmamızın kuruluşu itibarıyla geri kazanımdan ziyade prosesleri değiştirerek minimum enerji sarfiyatı ile üretimin gerçekleşmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu konudaki en büyük değişikliğimiz de tekstil sektöründe oldu. İtalya menşeli olarak geliştirilen ve halihazırda bütün sektörde kullanılan baskının kumaşa işlenmesini sağlayan ısıl işleme yeni bir boyut kazandırdık. Mevcutta baskı kumaşa 102 derece sıcaklığındaki su buharı ile fikse edilir. İşlem tamamlandığında ise sıcaklığı 101 derece olarak bacadan atılır. Burada önemli bir enerjinin boşa gitmesi söz konusu. Biz de geliştirdiğimiz teknoloji ile prosesi yeniden tasarladık. 101 dereceye düşen su buharını arındırdıktan sonra yeniden prosese yönlendirip sıcaklığını 102 dereceye çıkarıyoruz. Bu da beraberinde yüzde 80’lik bir tasarruf getiriyor” dedi.
“Sistemi patentle koruma altına aldık”
Geliştirdikleri makinenin 1 saatte 100 metreküp doğalgaz tasarrufu sağladığını belirten Gümüş, “Yaptığımız hesaplamalar bize her makinenin yıllık 1 milyon dolarlık doğalgaz tasarrufu sağladığını gösteriyor. Tamamen ithal bir ürün olan doğalgazda böyle bir tasarruf özellikle günümüzde çok daha kıymetli bir hal aldı. Bu projemiz için TÜBİTAK’tan destek aldık. Patentler ile de korumasını sağladık. Şimdi üretim için mevcut alanımızdan daha geniş bir üretim tesisi bakıyoruz. Toplamda yine Bursa’da 10 milyon dolarlık bir yatırım ile bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Gümüş, ürün konusunda Hindistan ve Pakistan ile görüşme halinde olduklarını ve yakın zamanda bu iki ülkeye ihracat da gerçekleştireceklerini söyledi.
“Tekstilde su tüketimini azaltmak için proje geliştirdik”
Tekstildeki su kullanımını azaltacak bir proje konusunda da İngiliz bir şirketle ortak çalıştıklarını belirten Mustafa Gümüş, “Susuz boyama konusunda iddialı bir çalışma var. Proje ortağımız olan İngiliz fi rma doğru oranda boyayı kumaşa aktaracak biz de onun su gerektirmeyecek şekilde tutunmasını sağlayıp banyo sürecini ortadan kaldıracağız. Bunu başardığımızda tekstil boyahanelerinde ve çevresel konularda önemli bir problem olan su kirliliğinin önüne geçmiş olacağız” dedi.