TUBA CANPOLAT / GAZİANTEP
Ayakkabı Yan Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (AYSAD), Gaziantep’te üreticiler ve sektör paydaşları ile bir araya geldi. Etkinlikte “Krize pabuç bırakma” başlığıyla düzenlenen panelde, sektörün hedefleri ve yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı.
Ekonomist Çetin Ünsalan’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Güven Karaca, Gaziantep Ayakkabı Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Resul İncearık, Aknet Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tombalak ve AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı görüşlerini paylaştı. Panelin sonunda EKONOMİ Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz’un ekonomiyi değerlendirdiği konuşması iş dünyasından yoğun ilgi gördü.
“Pandemide kapasite ve üretimi artırdık”
Yaptığı konuşmada pandemi döneminde sektörün iş hacminin beklentilerin üzerinde olduğunu belirten AYSAD Başkanı Sait Salıcı, “Ülkemize akın akın müşteriler geldi, firmalar ilgi gösterdi. Bu süreçte sektör olarak bizler de kapasite ve üretimlerimizi artırdık. Fiziki şartlarımızı geliştirdik ve güzel ortalıklar kurduk. Ancak dünyada yaşanan küresel sıkıntılar, ekonomideki daralma bizleri olumsuz etkiledi” dedi.
Sanayicilerin sorunlarına değinen Salıcı, “İş gücü ve gider maliyetlerindeki artışın yanında sanayicilerimiz yüksek faiz düşük kur sorunu ile karşı karşıya. Yüksek faizden dolayı sanayiciler paraya erişimde sorunlar yaşıyor. Doğru tespit, teşhis ve tedavi kuralını doğru şekilde uygularsak, sorunlarımız çözülecektir. İthalatta yüzde 200 artış yaşanıyor. Özellikle yan ürünlerde ve bitmiş ürünlerde ithalat olduğunu görüyoruz. Ayakkabı ürünü 39 parçadan oluşuyor, parça ithalatının yüksek olduğu sektörler var. Pansuman çözümler yerine kalıcı çözümler üretmemiz gerekiyor. Küresel ekonomideki dalgalanmaların ülkemiz ekonomisine olan etkileri hepimizin bildiği bir konu. Ayakkabı sektörü zorlu süreçlerden geçiyor. Bizim krize pabuç bırakmaya niyetimiz yok. Sektörümüzün bu zorlu süreçten güçlenerek çıkacağına inanıyoruz” diye konuştu.
“Çin’in yeniden piyasaya dönüşü ile sektör zayıfladı”
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi ise, ayakkabı sektörünün Çin etkisiyle gerileme yaşadığını belirterek, “Ayakkabı ve terlik sektörü şehrimizde önemli bir paya sahip. Ayakkabı ihracatından İstanbul’dan sonra ikinci sıradayız. Plastik terlik üretimi ve ihracatında ise ilk sıradayız. 2023 yılında şehrimizde bir önceki yıla oranla yüzde 14 artışla 172 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı gerçekleştirildi. 2024 yılında ise sektörlerimiz zorlandı, bu da rakamlara yansıdı. Şehrimizde 10 aylık dönemde 97 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı yapıldı, bu da geçen yıla göre yüzde 35’lik bir düşüş demek. Pandemi döneminde zirve yapan sektörümüzün Çin’in yeniden piyasaya dönüşüyle gücü zayıfladı. Bu konuda ülke olarak almamız gereken önlemler var. Girdi ve nakliye maliyetleri en büyük etken olarak karşımıza çıkıyor. En büyük pazarımız olan Ortadoğu’daki savaş, sektörlerimizi olumsuz etkiledi. Ayakkabı sektörü Çin ile rekabet edemezken, tekstil gibi sektörlerde de Mısır gibi ülkelerle rekabet edemez hale geldi. Ayakkabı ve terlik, şehrimizde Suriyelilerin en yoğun olduğu sektörler arasında geliyor” ifadelerini kullandı.
“2025’te işinin hakkını verenler ayakta kalacak”
EKONOMİ Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz, 2025 yılına dair ekonomi öngörülerini paylaştığı konuşmasında, “2025 yılında nasıl hayatta kalacağımızı hesaplamamız lazım. Ben krizleri fırsat olarak görüyorum. Bu süreçte, şişirilmiş şirketler, çağa ayak uyduramayanlar, işini bilmeyenler elenecek. İşinin hakkını verenler ayakta duracak” dedi.
Oğuz, şöyle devam etti: “Türkiye hiçbir krizde batmadı, ürettiği sürece sürünebilir ama batmaz. Şimdi dünyada bir Çin istilası başlamış durumda, Çin büyük bir iştahla dünyaya saldırıyor, birçok sektörümüz etkilenecek bu durumdan. Öte yandan Suriye’de yaşananlar insan kaynağı, güvenlik, politika ve ticaretimizi etkiliyor. Suriye’nin yeniden inşasında rol almak istiyoruz ancak pastayı Amerika, Fransa ile yemek istiyor, aslan payı elimize geçmeyebilir. Ülkemizin bir yandan da enflasyon ile başı dertte. Yüksek enflasyon savaştan daha çok zarar veriyor. Enflasyon önümüzdeki yılda da başımıza bela olacak.”