Sabancı Vakfı’nın 2007 yılından beri gerçekleştirdiği Uluslararası Filantropi Semineri’nde bu yıl, gençlerin beklentileri gündemde tutularak filantropi alanına katılımlarını teşvik edecek yöntemler ele alındı. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Filantropi ve Gençlik ana temasıyla düzenlenen seminerde yaptığı açılış konuşmasında, “Bugün, dünya çapındaki bir milyar insanın aktif olarak gönüllülük yaptığı ve yaklaşık 3 gençten 1’inin gönüllülük faaliyeti yürüttüğü biliniyor. Bu da demek oluyor ki dünya çapında yaklaşık 600 milyon genç, toplumsal sorunların çözümü için gönüllülük yapıyor. Ülkemizdeki genç nüfusun iyilik ve yardımseverlikle ilgili çok yönlü düşündüğünü bilmek ve bu duyarlılığa sahip nesiller yetiştiğini görmek geleceğe dair umutlarımızı artırıyor” dedi.
Filantropi Semineri’nde deneyimler paylaşıldı
Sivil toplum, özel sektör ve kamu temsilcilerini konunun uluslararası alandaki uzmanlarıyla buluşturan Uluslararası Filantropi Semineri’nin moderatörleri gazeteci Duygu Demirdağ ile gençlik örgütlerinin birlikte hareket ettiği ortak bir platform olan Gençlik Örgütleri Forumu’nda Programlar Direktörü görevini yürüten Ela Serpil Evliyaoğlu oldu. 15 yaşından bu yana toplumsal cinsiyet eşitliği ve ırkçılık konularında gençleri güçlendiren projeler yürüten aktivist ve yazar Nasra Ayub, seminerin ana konuşmacısı olarak deneyimlerini ve gençlerin filantropi alanına katılımı hakkındaki görüşlerini aktardı.
16. Sabancı Vakfı Uluslararası Filantropi Semineri’nin Duygu Demirdağ’ın moderatörlüğündeki “Gençlerin Filantropiye Katılımı İçin Etkili Stratejiler” panelinde Elevate Children Funders Group Direktörü Heather Hamilton, Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Ayşe Kırımlı ve Learning for Well-Being Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Maria Cova Orejas, filantropi alanına gençlerin katılımı açısından iyi uygulamalar ile görüşlerini katılımcılarla paylaştı.
“Gençlerin Deneyimi ile Filantropi” başlığıyla düzenlenen ve Ela Serpil Evliyaoğlu’nun moderasyonunu üstlendiği ikinci panelde ise Learning For Well-Being Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Aksa Ali, Engelli Hakları Aktivisti Bahar Yavuz, Toplum Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Emre İpekyüz ve İklim Aktivisti Seren Anaçoğlu yer alarak deneyimlerini ve önerilerini aktardı.
Duyarlı liseliler için yeni program başlatıyor
Sabancı Vakfı Filantropi Semineri kapsamında tanıtımı yapılan “Liseliler Arası Duyarlıyım Ödülleri”, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri tarafından gençlerin toplumsal sorunlara olan duyarlılıklarını ödüllendirmek ve teşvik etmek amacıyla hayata geçiriliyor. Sadece lise öğrencilerine açık olacak bu yeni program, liseli gençler arasında farkındalık yaratmak, sosyal sorumluluk projelerine katılımı teşvik etmek ve toplumsal değişimde aktif rol alan gençleri öne çıkarmak için tasarlandı. İlk ödüller, 5 Aralık 2024 Dünya Gönüllüler Günü’nde sahiplerini bulacak.
SABANCI GÖNÜLLÜLERİ CUMHURİYET İÇİN SAHADA
Sabancı Topluluğu, 2021 yılında başlattığı ve kısa sürede geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketine dönüşen Sabancı Cumhuriyet Seferberliği ile bu yıl da Cumhuriyet’i sahada çalışarak kutladı. Eğitim ve kalkınma olmak üzere iki ana odak alanda düzenlenen ve Türkiye’nin dört bir yanına yayılan etkinliklere 10 binin üzerinde Sabancı Gönüllüsü katıldı. Sabancı Gönüllüleri, 153 bin saati etkinliklere ayırırken, hayata geçirilen sürdürülebilirlik ve sosyal etki odaklı projelerin yaklaşık yüzde 50’si, deprem bölgesinin yerel kalkınmasına destek vermek amacıyla 6 Şubat depremlerinin yaşandığı illerde gerçekleştirildi. Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, yıl boyunca tüm Sabancı Gönüllüleri’nin ayrı bir motivasyonla sahada olduğunu belirterek, “Cumhuriyet’in bu topraklara getirdiği cesaret ve inançla doğan, Cumhuriyet ve Atatürk değerlerini pusula kabul ederek bugün ‘Dünya’nın Sabancı’sı’ haline gelen bir topluluk olarak, 100. yılı hak ettiği şekliyle kutlamaya çalıştık. Yani çok çalışarak. Birbirimize ve daha da önemlisi ihtiyacı olanlara omuz vererek, onların elinden tutarak” ifadesini kullandı.