Leyla İLHAN
Sinpaş iştiraki Kızılbük GYO tarafından Muğla’da hayata geçirilen otel ve devremülklerden oluşan Marmaris Reserve by Kızılbük projesindeki daireler satışa çıktı. 82 dairenin yer aldığı projede daireler 10 milyon liradan başlayan fiyatlarla satışa çıkarken, projenin kendini 5-6 yılda amorti etmesi bekleniyor. Şirketin bir sonraki hedefi devremülkte zincir markalar oluşturmak. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Kızılbük GYO Genel Müdürü Mahmut Sefa Çelik: “Otel konforunda hizmet verilen projemiz yalnızca 82 daireyle sınırlı. Konutların 3’te birinin ön satışı gerçekleşti. 2024 Aralık’ta teslim etmeyi düşünüyoruz” dedi.
1,8 milyar TL’lik yatırım
1,8 milyar TL yatırım bedeli taşıyan projelerinde büyüklükleri 60 -65 metrekareden başlayıp 220 metrekareye çıkan “1+1’den 4+1’2 kadar 12 tipte daireler yer aldığını söyleyen Çelik, fiyatların ise 16 milyon TL ila 45 milyon TL arasında olduğunu belirtti.
Marmaris’in Türkiye’nin yıldız turizm destinasyonu olarak tanımlayan Çelik, “Projemizde mülk sahibi kullanmadığı dönemde kiralama yapabiliyor. Yılın 12 ayı müşteri tarafından kullanılmayıp, benzer tesislerdeki gibi yüzde 60-65 dolulukla çalıştığında geri dönüş süresi 5 ila 6 yıl arasında” dedi.
Devre mülkte hedef milyonlar
Reserve by Kızılbük ile devre mülk alanında zincir markalar oluşturmayı hedeflediklerini anlatan Çelik, “Yurtiçi ve yurt dışı proje hedeflerimiz var. Hedefimiz 20 bin olan müşteri sayımızı 100 bin hatta milyonlara çıkarmak. Üzerinde çalıştığımız projeler var” açıklamasını yaptı. Çelik, aynı bölgede sonbaharda 70 villadan oluşan bir projeyi satışa sunmayı düşündüklerini de kaydetti.
Dava sonuçlandı ÇED raporu alındı
Mahmut Sefa Çelik, denize 87 metre mesafede olan proje ile ilgili yaşanan mahkeme sürecine de değindi. Çelik şöyle konuştu: “Konut projeleri ÇED’e tabi değil. Biz dava tarafı değiliz Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı dava edildi. Mahkeme ÇED’e dâhil edilmesine karar verdi. ÇED raporun 27 kurum tarafından incelenip onayladı, arkasından bakanlıkta onay raporu verince devam ediyoruz.”
Konut fiyatlarında gerileme beklentisi
Gayrimenkul sektörüyle ilgili de değerlendirme yapan Mahmut Sefa Çelik, “Konut özelinde kredi faizlerinde yukarı yönlü hareketlenmenin devam edeceğini düşünüyoruz. Hammadde fiyatlarında enerji kaynaklı azalma olsa da hala o yükseliş sürüyor. Ayrıca asgari ücrette iyileştirmeler nedeniyle işçilik tarafında gol yedik. Birkaç yıl önce 200 TL olan bir işçinin günlük maliyeti şimdi 1700’ TL’ye geldi. Deprem nedeniyle birçok konutun yetişmesi durumu var. Bu nedenle hem maliyet hem de ekip bulma baskısı yaşıyoruz. Malzemeden aldığımız düşüşü işçilik tarafından veriyoruz” diye konuştu. Bu durumun zaten düşük olan üretimden dolayı sektörde üretimi yavaşlatmayacağını da kaydeden Çelik, “Fiyatlar yüksek. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde fiyatlarda dolar bazında yüzde 10-15 oranında geri çekilme bekliyoruz. TL bazında ise aylık yüzde 3 ila 5 arasında yükselişler bekliyoruz. Ancak enflasyondan arındırıldığında TL bazında da konut fiyatlarında ya durgunluk ya da düşüş olabilir” yorumunda bulundu.