EVRİM KÜÇÜK
Sera gazlarının ve benzin kullanımının azaltılmasında önemli bir araç olan biyoyakıt üretiminde tatlı sorgum kullanımı artıyor. Sıcak ve kuru iklim koşullarında bile kolaylıkla üretilebilen sorgumun etanol üretiminde şeker kamışı ve mısıra tercih edilebileceğini gösteren birçok araştırma bulunuyor. Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkeler etanol üretiminde sorgum kullanımını artırmaya yönelik yatırımlarını hızlandırıyor.
Hindistan’da ‘verimliliği artırın’ talimatı
Hindistan Darı Araştırma Enstitüsü’nden bir yetkilinin, S&P Global’e yaptığı açıklamaya göre, Hindistan hükümeti son yıllarda şeker kamışı, pirinç ve mısırın bulunabilirliği ve sürdürülebilirliği konusunda yaşanan zorluklar nedeniyle, biyoyakıt için ek hammadde olarak tatlı sorgumu tercih etmeye başladı. Yetkili, hükümetin, daha verimli tatlı sorgum çeşitleri üretilmesi için harekete geçtiğini belirtti.
Darı Enstitüsü verilerine göre 2024 yılında piyasaya sunulan tatlı sorgum çeşidinin su içeriği, 1992 yılında piyasaya sunulan çeşide göre hektar başına 12 bin14 bin litreden hektar başına 15 bin-16 bin litreye çıktı. Ülkedeki çeşitli araştırmalara göre tatlı sorgumdan elde edilen etanolün, ezilmiş her bir ton sap başına 10 litre ile 55 litre arasında değiştiğini, 1 ton şeker kamışından ise yaklaşık 70 litre biyoyakıt elde edildiğini gösteriyor.
13.5 milyar litre etanole ihtiyaç var
Hükümet, Hindistan’ın 2025 yılında yüzde 20 harmanlama hedefini karşılamak için yaklaşık 13,5 milyar litre etanole ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Ancak mısır ve pirinç fiyatlarının bulunduğu seviye üretimi sıkıntıya sokuyor.
Brezilya’da yıllık üretim 4.42 milyon tona çıktı
Brezilya’da da biyoyakıt üretiminde kullanıma yönelik sorgum yatırımları artıyor. Ulusal Tedarik Şirketi’ne (Conab) göre, tahıl ekilen alan son üç yılda yüzde 40 artarak 1,46 milyon hektara ulaştı. 2023/24 döneminde üretim hacmi 4,42 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Birçok tarımsal üretim merkezinde sorgum hasadının artırılmasına yönelik yatırımlar hızlandı.
2 milyon ton ezme kapasiteli yeni tesis
Ülkenin en büyük etanol endüstri grupları biri 2024 ve 2025’te yeni tesislerinin açılışıyla yılda 2 milyon ton sorgum ezme potansiyeline sahip olacağını duyurdu.
İçeriğinde yüksek karbonhidrat var
Toprak ayırt etmeksizin, sıcağa ve kurağa dayanıklı bir bitki olan sorgum, boyu 3 metreye kadar ulaşabilen buğdaygiller ailesine ait bitki. Sorgum biyoyakıt üretiminde kullanılan şeker kamışı ve mısıra göre tuza ve kuraklığa karşı toleransı daha yüksek. Ayrıca tatlı sorgum sapının yüksek karbonhidrat içeriği şeker kamışına benziyor. Ancak su ve gübre ihtiyacı şeker kamışına göre çok daha düşük. Öte yandan tatlı sorgum sapındaki fermente edilebilir şeker içeriğinin yüksek olması, onu etanol fermantasyonu için daha uygun hale getiriyor. Bu nedenle Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerde sera gazları ve benzin ithalatının azaltılması gibi sorunların çözümü için biyoyakıt üretimi amaçlı tatlı sorgum ekimi artıyor.