Günümüzde, sağlıklı ve güvenilir tarım ürünlerine ulaşabilen ve tarımsal üretimde verimliliği artırarak kendi kendine yetebilen, bu alanda sürdürülebilirliği sağlayan ülkelerin yarınları güvenle karşılayabileceği gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor.
Bu alandaki devamlılığın sağlanması ancak, tarımsal üretimi tehdit eden risklerin yönetimiyle ve doğal afetlerin yol açtığı ekonomik zararların en aza indirilebilmesi ile mümkün. Tarımsal üretimde oluşan hasarları karşılayacak bir mekanizmanın olması, insanların sürdürülebilir tarımsal faaliyetlerini devam ettirmesi için kritik önem taşıyor. Günümüzde tarımda en önemli ve çağdaş risk yönetim aracı ise tarım sigortası olarak gösteriliyor. Çiftçilerin gelir kaybını minimuma indirmek ve ekonomik istikrarlarını sürdürmek ve farklı tarım ürünlerinin üretiminde sürekliliği sağlayabilmek için tarım sigortasının önemi her geçen gün artıyor.
Türkiye'de devlet destekli bir sistem olarak faaliyet gösteren TARSİM, tarımsal üretimi yapılan her ürün için mümkün olan en geniş kapsamlı sigorta güvencesini sağlama vizyonuyla çalışmalarını sürdürüyor. Kurum'dan yapılan açıklamaya göre; bu yıl sistem çerçevesinde, tüm tarım sigortası branşlarında, 2 milyon adet poliçe ve 18 milyar TL prim üretimi gerçekleşti. 682 milyar TL'lik tarımsal varlık, 22 milyon dekar alan ile 15.6 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortalandı. Çeşitli nedenlerden ötürü bitkisel ürünleri, seraları ve hayvanları hasar gören sigortalı üretici ve yetiştiricilerden toplam 431 bin adet ihbar alındı. Bu ihbarların 280 bin adedini lokomotif branş olan bitkisel ürün sigortası oluşturdu.
Tüm tarım sigortası branşlarında en çok ihbar alınan illerde, Manisa, Konya ve Malatya; bitkisel ürün sigortası branşı özelinde ise buğday, ayçiçeği ve arpa ürünleri başı çekti. İhbar nedenlerinde ise dolu, fırtına, don ve yaban domuzu gibi riskler öne çıktı. Hasar dosyaları tamamlanan üreticilere şimdiye kadar 7 milyar TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. İlerleyen günlerde 3.9 milyar TL daha hasar ödemesi gerçekleştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.
Bitkisel ürün sigortalarında 2025 yılı üretim sezonu 4 Kasım'da açılıyor
Üretici ve yetiştiricilerin sigorta yaptırabilmeleri ve devletin prim desteğinden yararlanabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'nca belirlenen kayıt sistemlerine kayıt yaptırmaları ve bu kayıtlarını güncellemeleri önem taşıyor. Sonrasında üreticiler, bitkisel ürün sigortası için 2025 yılı üretim sezonu sigorta başvurularını, 4 Kasım tarihinden itibaren yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla yaptırabilecek. Ürünlere ve lokasyona göre değişen ilk ve son poliçe kabul tarihleri, TARSİM Mobil ve tarsim.gov.tr üzerinden kolaylıkla takip edilebiliyor. Tarım sigortaları branşlarına yönelik tahmini prim hesaplama işlemi ise www.tarsim.gov. tr internet sitesinde yer alan “Online Prim Hesabı” adımından yapılabiliyor.