Fikri CİNOKUR
Kepez Belediyesi tarafından düzenlenen ve 4 gün devam edecek olan 2. Antalya Bilim Festivali (Bilimfest), Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından törenle açıldı. Dokumapark’ta 50 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen Bilimfest’in açılışında konuşan Bakan Kacır, “Türkiye olarak son 20 yılda birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Ülkemizi adım adım küresel bir üretim üssü haline getiriyoruz. Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosisteminde yenilikçi bir anlayışla hareket ediyoruz” dedi.
Bilimi sevdirme bakımından Bilimfest’i oldukça önemli ve değerli bulduğunu söyleyen Kacır, şunları kaydetti: “Bilim merkezlerine yönelik desteklerimizle; toplumumuzda bilim kültürünü yaygınlaştırmayı, toplumun bilime olan ilgi ve merakını artırmayı hedefliyoruz. Gençlerimiz bizim en değerli varlıklarımız. Gençlerimiz yarınlara giden yoldaki mimarlarımız Geleceğin Türkiye’sinin inşasında, gençlerimizden beklentimiz büyük. Cumhurbaşkanımız Erdoğan liderliğinde, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ hedeflerimiz doğrultusunda ilerlerken ‘Türkiye Yüzyılı’nda gençlerimizin yıldızı parlayacak. Gençlerimiz, inandıkları yolda dosdoğru devam ederken, desteklerimize her zaman yakından tanık olacak. Teknoloji yolculuğumuzda gençlerimizin de aktif rol üstlenmesini sağlıyoruz. Araştıran, geliştiren ve üreten gençliğin her zaman yanındaydık, yanında olmaya devam ediyoruz. TEKNOFEST, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’nin işaret fişeğidir ve ülkemizin savunma sanayiindeki atılımlarının sahnesidir.”
“Bilimfest, yerel anlamda kente güç veren vizyon işi”
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü konuşmasında, şehre belediyecilik hizmetleri dışında kültürel, sanatsal, teknoloji ve bilimsel alanlarda da hizmet verdiklerini söyledi. Kente katma değer katacak bilim ve teknoloji ile sanayileşme alanında da kullanmaya gayret gösterdiklerini ifade eden Tütüncü, “Bilimfest ve Teknofestler yerel anlamda kente güç veren vizyon işi” diye konuştu.
Türkiye’de “TEKNOFEST Gençliği” olarak bilinen kuşağın modern dünyanın hangi yöne gittiğini takip ettiğini, geleceğe yönelik kurdukları hayallerin peşinden koştuğunu söyleyen Tütüncü, devletin de bu gençlere güzel ufuklar çizdiğini ifade etti. Tütüncü, festivalin Antalya’da bilim heyecanını farklı bir noktaya taşıdığını kaydetti. Festivale 220’den fazla firma ve kurumun katıldığını aktaran Tütüncü, “Geçen yıl bu rakamın yarısı kadar katılımcı vardı. Heyecan her geçen yıl büyüyor. Önümüzdeki yıllarda çok büyük bir heyecanla festivali yapmaya devam edeceğiz. Artık yeni yüzyıl; bilimle, fenle Türk’ün, Türkiye’nin asrı olacaktır” diye konuştu.
“İnsan odaklı çalışmalarımız artıyor”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da, ülkenin bilimde, teknolojide ve ekonomide daha bağımsız olması gerektiğini vurguladı. TÜBİTAK’ın son 5 yılda yaptığı çalışmalarla her yaşta insana dokunmayı amaçladığını anlatan Prof. Dr. Mandal, şunları kaydetti: “Bilim ve teknoloji kaynaklı, insan odaklı çalışmalarımız artıyor. 2023 yılında uluslararası etkinliklerde ve dünya yarışmalarında 12 altın, 36 gümüş ve 26 bronz madalya kazandık Daha güçlü olmak için bilim ve teknolojide daha önde olmamız lazım. Cumhuriyetin 100. kuruluş yılında yeni yüzyılın temelinde bilim ve teknoloji olacak.”
YENİ TEKNOLOJİLER SERGİLENİYOR
Bilimfest’de TÜBİTAK, Aselsan, Havelsan, Roketsan, Tümosan, Tusaş, Turksat, Tua, MKE, Anzatsan, Sarsılmaz, BMC gibi kurum ve şirketlerin geliştirdiği dünya çapında kendi sınıfında en etkin taarruz helikopteri T 129 ATAK Taarruz ve Taktik Helikopteri, TÜMOSAN’ın Türkiye’nin yerlilik oranı en yüksek askeri aracı olarak geliştirdiği Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Pusat, Bozdoğan, Gökdoğan, Ejder Yalçın, Kirpi, Vuran, İka, Batuhan, Ttza, E-Zma, Yabgu, Anzatsan 8x8, Sak botu sergileniyor.