Duygu GÖKSU
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Ürün, atıl durumdaki, tarıma elverişsiz Hazine arazilerinin sanayicilere tahsis edilmesini istedi.
EBSO’nun Mayıs ayı olağan meclis toplantısında Türkiye’nin toplam alanı içerisinde, sanayi alanlarının payının binde 4 olduğunu ve bunun yüzde 1 seviyesine çıkartılması gerektiğini söyleyen Ürün, “Atıl durumda, tarıma elverişsiz 300 milyon metrekare Hazine arazimiz var. Beklentimiz devletimizin bizleri de içine alan samimi bir çalışma ile ülke yararına gerek orman, gerekse hazine arazilerini makul seviyede sanayicinin hizmetine sunması” dedi.
Seçimlerin ardından, Türkiye’nin gündeminde siyasetin geride kalmak zorunda olduğunu vurgulayan Ürün, “Türkiye’nin toplam alanının yüzde 49’u tarım, yüzde 30’u orman alanı. Sadece binde 4’ü sanayi alanı. Sanayici binde 4’lük bir alanda üretmeye, katma değer yaratmaya çalışıyor. Yatırım taleplerine, özellikle de büyük çaplı yatırımlara kentin dışında olması, ormanlık ve tarım alanı olmaması gibi kriterler nedeniyle yer tahsisi yapılamıyor. Peki biz, yatırımlarımızı, üretimlerimizi nerede yapacağız? Türkiye nasıl gelişecek? Küresel ekonomide korumacılığın öne çıktığı bir dönemde nasıl üretip, nasıl büyüyeceğiz? Atıl durumda, tarıma elverişsiz 300 milyon metrekare Hazine arazimiz var” diye konuştu.
“Yeni OSB’ler için alan bulamıyoruz”
Yeni bir organize sanayi bölgesi kurmak istediklerinde alan bulamadıklarının altını çizen Ürün, “Türkiye’nin geleceği üretimde. Yeni üretim alanları arıyoruz, bulamıyoruz. Beklentimiz devletimizin bizleri de içine alan samimi bir çalışma ile ülke yararına gerek orman gerekse Hazine arazilerini makul seviyede sanayicinin hizmetine sunması. Üretim ekonomisi olmak istiyorsak, yabancı sermayeli büyük yatırımların ülkemize gelmesini, know-how getirmesini istiyorsak, cari açığımızın kapanmasını, refah seviyemizin artmasını amaçlıyorsak, bunlara sanayiciyi küstürerek, motivasyonunu bozarak, üretim alanlarını kısıtlayarak ulaşmamız mümkün değil” ifadelerini kullandı.
“Sanayiciye yer yok, ormanlar imara açılıyor”
Tarım arazilerinin tarımsal üretim için kullanılması ve konut yapımına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Ürün, “Deprem gerçeği de dikkate alınarak kayalık alanlarda konut yapımı artırılmalı. Toplam ormanlık alanımız yüzde 29. Ormanlık alanın yüzde 88’i koruluk alan. Biz yüzde 88’lik alanı talan edelim, imara açılsın, sanayiye açılsın demiyoruz. Ancak, üretmek, yatırım yapmak isteyen sanayici bu kadar dar alanda paslaşırken, bu kadar katı tutumu da anlamak mümkün değil. Oysa, ormanlık alanlar istenildiğinde konuta, lüks yazlıklara açılabiliyor. Keza tarım alanları da konuta açılarak, üreten Türkiye yerini tamamen tüketen Türkiye’ye bıraktı. Yapılan ithalat ortada ve küresel gıda arz güvenliği riski ile karşı karşıya iken, tarım arazilerinin imara açılması hususunda da daha dikkatli olunmalı” diye konuştu.