EKONOMİ/ANTALYA
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) tarafından yeni dönemin ilk zeytinyağı sektörel toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, zeytinyağı sektörünün mevcut durumu, üretim beklentileri, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.
Toplantıya, MATSO’nun çiçeği burnunda Başkanı Önem Gök, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ve ilçede faaliyet gösteren zeytinyağı fabrikaları sahip ve yöneticileri katıldı.
MATSO Başkanı Gök, zeytinyağı üretiminin Manavgat’ın tarımsal zenginliğinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. İlçede 2024’de yaklaşık bin 443 ton olan zeytinyağı üretiminin 2025 yılında bin 53 tona gerilediğini belirten Gök, şunları kaydetti:
‘’Bölgemizde 2026 yılı için 3 bin ton zeytinyağı üretimi öngörülüyor. Zeytinyağı üretim beklentisi sektör açısından umut verici. Bu nedenle yerel üretimin katma değeri artırılmalı. Üretim artışının yanı sıra üreticilerin emeklerinin karşılığını alması ve işletmelerin sürdürülebilirliği de önemli. Enerji ve işçilik maliyetleri, hammadde temini, sıkım ücretleri ile üretim atıklarının yönetimi sektörün öne çıkan sorunları arasında yer alıyor.’’
"Yerel zeytinyağı bölge işletmelerinde kullanılmalı"
Manavgat’ta üretilen zeytinyağının bölge işletmelerinde daha fazla kullanılmasının ilçe ekonomisi için de çok önemli olduğunu vurgulayan Önem Gök, ‘’Üretimin yanı sıra ürünlerin katma değerini artırmaya yönelik çalışmalara da ağırlık verilmeli. Sektörün sorunların çözümü için çalışacağız’’ dedi.