Fikri CİNOKUR
Türkiye’nin elma ihtiyacının dörtte birini tek başına karşılayan ve coğrafi işaret alan Isparta elması hasadı iklim değişikliği nedeniyle 15 gün gecikti. Isparta Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin, Isparta’nın, Türkiye’nin elma ihtiyacının dörtte birini karşıladığını, kentteki yüzlerce ailenin geçim kapısı olan elmanın coğrafi işaret tescil belgesi alındığını bildirdi. Şahin, “Borsa olarak Isparta elmasını tescil ettirdik. Artık Isparta elmamızın dünyadaki yerini tescillemiş olduk” dedi.
180 bin ton elma ihraç ediliyor
Türkiye’de yetiştirilen her 4 elmadan birinin Isparta’da üretildiğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti: “Kalitesi ve lezzeti ile hem yurt içinde hem de yurt dışında satışa sunulan Isparta elması kentteki yüzlerce ailenin geçim kapısı olmuştur. Bölgemizde elma üretimi her geçen yıl yaygınlaşıyor. Gül, lavanta, domates, üzüm, kayısı ve karanfil üretimiyle güçlü bir tarım altyapısına sahip Isparta’da üretilen elma, soğuk hava depolarında yapılan yıkama ve paketleme işleminden sonra satışa hazır hale getiriliyor.”
Aroması ve kalitesiyle tercih edilen elmanın, iç piyasanın yanı sıra dış piyasaya da yıllık 180 bin ton ihraç edildiğini vurgulayan Hüdai Şahin, “2022’de 1 milyon 200 bin ton üretilen Isparta elması, Borsamızın girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Coğrafi işaret belgesi ile birlikte ihracatı daha da artacağına inanıyoruz. Dünyadaki coğrafi işaretli ürün pazarı 200 milyar dolar seviyesinde. Isparta elması coğrafi işaretle bu pastadan daha fazla pay alacaktır. Elma üretiminde Türkiye’nin yaklaşık yüzde 25’ini üretiyoruz. Buna karşılık ihracattaki payımız yüzde 45 düzeyinde. Bizlere düşen görev tanıtımını daha iyi yapmak, hedef pazar ülkelerde tercih edilebilmeyi ve ihracatımızı arttırmaktır. Bununla ilgili 6 dilde hazırladığımız Isparta Elması filmini dünyanın birçok noktasına ulaştırdık” dedi.
“Hasat 5-6 Ekim’de”
Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan ise, iklim krizi ve aşırı sıcakların elma hasadını 15 gün geciktirdiğini söyledi. Her yıl 20-25 Eylül tarihlerinde başlayan elma hasadının bu sezon 5-6 Ekim tarihlerinde başlayacağını ifade eden Sarıdoğan, şöyle konuştu: “Eğirdir ilçemizde yıllık 450 bin ton elma üretimi gerçekleştiriliyor. Bu yıl aşırı sıcaklardan dolayı meyve olgunlaşmadı. Elma fiyatları da daha belirlenmedi. Üretici ile müstahsil elma alımı için fiyatta anlaşma daha sağlanamadı, karşılıklı görüşmeler devam ediyor. Girdi fiyatları çok arttı. Bunun yanında iklim krizi yaşanıyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle elma hasadı gecikti.”