Fikri CİNOKUR
Sanayici ve ihracatçılar, işletme hakkı 49 yıllığına Katarlı firmaya verilen Antalya Limanı’nın bölge ihracatı için en az 50 milyon dolar yatırım yapılması gerektiğini belirtti.
Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Antalya Limanı'nın işletme hakkının 49 yıllığına Katarlı firmaya verilmesi koşullarına karşı olmalarına rağmen ikinci kez verildiğini anımsattı. Çavuşoğlu, Antalya Limanı'nın işletilmesi konusunda bölge sanayici ve ihracatçı için farklılık yaratılması için TBMM’de komisyonlarda görüşmeler yaptıklarını ama başarılı olamadıklarını kaydetti.
BAİB Başkanı Çavuşoğlu, bütün limanların işletme hakkının devredilmesinde yüzde 10 yatırım koşulu olduğunu ifade ederek, "Ancak bu Antalya limanı için yeterli değil. BAİB olarak biz Antalya Limanı'nda daha fazla yatırım yapılmasını talep ediyorduk. Ancak, işletme hakları devredilen diğer limanlar için bu talebimizin hukuka aykırı olacağı gerekçesiyle kabul edilmedi" dedi. Antalya Limanı’nda tahmin edilen yatırım rakamı 95-100 milyon dolar olarak söz ediliyor. Ancak yatırım zorunluluğu 10 milyon dolar. Bu Antalya limanı için yeterli değil. Limanı işleten firma daha çok para kazanacağız derse hiç olmazsa 50 milyon dolarlık yatırım yapmalı. Liman derinliği 13-14 metre yapılarak deniz ve kenar yapıları yapılmalı. Böylece büyük tonajlı gemilerin gelmeleri sağlanmalı.’’
"Antalya, liman şehri avantajından yararlanamıyor"
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı, ifade ederek, Antalya’nın bundan yararlanamadığını söyledi. Akıncı, "Liman işletmesini ihalesiz olarak uzatarak kamu ve yerel yönetimin tekelinden çıkartmak en başında doğru değildi ve bu bağlamda da Antalya’nın inisiyatifi maalesef bir yıl önce elinden alındı. Bugün liman işletmesinin yatırım bedeliyle ilgili çağın ve ticaretin gereklerine uygun hale getirmek elbette önemli. Bunu doğru değerlendirmek, ticaretimize, kentimize katkı koymak elbette bölge ihracatımız için değerli bir yatırım olacak dedi.