EKONOMİ/ISPARTA
Isparta Ticaret Borsası tarafından bu yıl ikinci kez fidancılık sektörünün sorunları toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Isparta fidan sektörünün geleceği ve sorunları ile çözüm önerileri tartışıldı.
Toplantıya, Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Şendağ, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, Isparta Sosyal Bilimler ve Uygulama Üniversitesi (ISUBÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Polat, Meyvecilik Araştırma Enstitü Merkezi (MAREM) yetkilileri ile fidancılık sektöründe faaliyet gösteren borsa üyeleri katıldı.
Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin, fidancılık sektörüne verilen önemi bir kez daha ortaya koyduklarını belirterek, daha önce yapılan toplantıda alınan kararlar ve sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Sektörün nabzını tutmaya devam ettiklerini ifade eden Şahin, şunları kaydetti: ‘’İkinci kez bir araya gelmemizin temel amacı, Isparta’mızın tarımsal zenginliğinin kalbi olan fidancılığa olan katkımızı en üst seviyeye çıkarmaktır. Unutmayalım ki, tarımsal üretimin temeli fidancılıktır. Sağlıklı ve doğru fidanlarla başlarsak, verimli ve sürdürülebilir bir gelecek inşa ederiz. Bu süreçte doğru çeşit seçimi ve arz-talep dengesi gibi kritik konular, başarımızda önemli rol oynamaktadır. Isparta’mız için fidancılığın taşıdığı büyük önemin farkındayız ve bu alandaki toplantılarımıza aralıksız devam edeceğiz.’’
Üretimden ihracat sürecine kadar tüm sorunları ve talepleri masaya yatırdıklarını anlatan Şahin, ‘’Sektörü dinlemek, sorunlara ortak olmak ve çözüm için gerekli lobicilik faaliyetlerinde bulunmak adına hep birlikte hareket edeceğiz. Isparta Ticaret Borsası olarak, sektörümüzün sesi olmaya ve sizlerin önünü açmaya devam edeceğiz. Bu birlikteliğin Isparta fidancılığı için yeni ufuklar açacağına inancım tamdır.’’ dedi.
"Damızlık konusunda ciddi çalışmalar yapılmalı"
FÜAB Başkanı Serdar Şendağ da fidancılık ve meyvecilik sorunlarının çözüme ulaşabilmesi için fidan üreticileri, ilgili kurumlar ve alanında uzmanlarla iş birliği içinde hareket etmesinin önemli olduğunu bildirdi.
Şendağ, ‘’Türkiye genelinde fidan, tohum ve fidecilik sektöründe 30-35 katlık bir büyüme yaşadı. Bundan sonra da bu çalışmaların hız kesmeden devam etmesi gerekiyor. Mevcut durumda fidancılıkta en önemli konuların başında meyve ıslahı ve bitki sağlığı geliyor. Damızlık konusunda ciddi çalışmalar yapılması sektörün geleceği için hayati önem taşımaktadır.’’ diye konuştu.
Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul ise, fidancılarla bir araya gelerek üretimden ihracata kadar tüm süreçleri değerlendirdiklerini kaydetti. Isparta’da fidancılığın yaygınlaştığını ve elmadan sonra sektörel olarak iyi bir konumda bulunduğunu vurgulayan Tuğrul, üreticilere 24 saat yardımcı olmaya hazır olduklarını söyledi.