Dünya rekabeti gerçekten çok dar bir yola girmiş durumda, üstelik bu yol da çok virajlı… Kimin ayakta kalıp yola devam edebileceğini, kimin aşağıya yuvarlanabileceğini önümüzdeki dönemde göreceğiz. ABD ve Çin arasındaki rekabetle başlayan bu yeni dünya daha ulusal, herkesin gücünü merkeze yani kendi ülkesine çekmeye uğraştığı bir dünya… Kendi ülkelerinin gücünü artırıyor bu yüzden gümrük duvarlarını da yükseltiyorlar. ABD ve Almanya gibi ülkelerin buradaki stratejisi kendi şirketlerinin üretim gücünü özellikle teknoloji ve robotlaşma ile yükseltmeye çalışmaları.
Şirket ekonomisi ve ülke ekonomisi
Aslında ülke ekonomilerinin gücü-şirketlerinin ekonomik gücüyle bağlantılı noktasına geliyoruz. ABD’de Trump yönetimi, yeni yatırım teşvikleriyle de bunu yükseltmeye çalışıyor. Çin’de değil ABD’de yapmaya çalışıyor. Almanya’da şirketler ülke üretimlerini robotlaştırılarak bu gücü yükseltmeye çalışıyor. Dünyanın değeri 1 milyar doları açmış şirket sayıları açıklandığında işte bu noktayı düşünüyordum. Araştırma halka açık şirketleri listeye alıyor ancak bir ülkenin milyar dolarlık şirket varlığı ekonomik büyüklüğünü gösteriyor. Örneğin ABD’de 1873 şirket milyar doların üzerinde… Hindistan’da bu sayı 2000 yılında 20’li rakamlardayken, şimdi 348’e yükselmiş… Türkiye 74 ülkelik listede 30. Sırada… Türkiye’de milyar dolar değerinde olan 35 şirket bulunuyor. Decacorn yani 10 milyar doların üzerindeki şirketleri ise Koç Holding, Türk Hava Yolları, Enka İnşaat, Garanti Bankası ve Aselsan gibi şirketler…
Türkiye’yi Decacorn’larla büyütmek
Birkaç gün önce Trendyol’un kendi içinde yarattığı bir değer olan market-restoran-yiyecek-içecek kategorisindeki dağıtım markası, Trendyol GO’yu UBER’e satışı açıklandı… Bir süredir konuşuluyordu sonucu anlaşmayla bitti… Bir şirketin ekonomiye etkisi en güzel örneklerden biri de Trendyol… Neden Trendyol’a geldim, yeni nesil şirketler kategorisinde Türkiye’nin ilk Decacorn şirket Trendyol olmuştu… Biz Decacorn’ları artırarak ancak Türkiye ekonomisini büyütüp geliştirebiliriz. Savunma sanayiinde olduğu gibi ekosistemle şirketleri desteklemek bu açıdan çok önemli…
Trend’in yeni yolu! ve Türkiye’ye etkisi
Türkiye’nin hedefi 2030’a kadar ihracatın yüzde 10’unu e-ihracattan sağlamak. Bakarsanız bugünün e-ihracatının yüzde 30’nu Trendyol tek başına yapıyor. Trendyol’un bu büyük birleşme ile rakam resmi olarak açıklanmasa da, 700 milyon dolar civarında önemli bir kaynak elde ettiğini tahmin ediyorum. Yüzde 15 hissesi de hala Trendyol’da kalacak. Bu kaynağın nerede kullanacağı işte aslında bu nedenle Türkiye için de kritik. Trendyol bir süredir yeni bir yola girmişti bu yol e-ihracatı büyüterek ‘bölgesel lider olmak’… Türkiye ekonomisi için bu önemli, Trendyol’un açtığı bu yeni yol aslında Türkiye’nin KOBİ’lerini, markalarını büyütüyor. Onların ihracatını artırıyor. Trendyol şimdi yeni kaynaklarla bu operasyonu büyüterek güçlendirecek gibi görünüyor. İşte decacorn’ların sayısını artırmamız gerektiğini bu nedenle söylüyorum. Trendyol gibi çok daha fazla decacorn’lar yaratmak zorundayız.