Canan SAKARYA
12. Kalkınma Planında 2028 yılında imalat sanayinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payının yüzde 22.8, imalat sanayi ihracatının 356 milyar dolara ulaşması, yüksek teknolojili sanayilerin imalat sanayi ihracatındaki payının yüzde 5.5 olması hedefleniyor.
Kalkınma Planında, imalat sanayinde toplam kredilerde orta- yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerin 2023 yılında yüzde 6.11 olması beklenen payının 2023 yılında yüzde 9.82 ulaşması, KOSGEB destekleri içinde imalat sanayinin payının ise yüzde 75’den yüzde 77.5 çıkması planlanıyor. Eximbank kredi hacminde yüksek ve orta yüksek teknolojili ihracatın payı ise yüzde 45.5 olarak öngörülüyor. Kalkınma Planına göre, imalat sanayinde sürdürülebilir üretim ve yeşil dönüşüm teknolojilerinin uygulanması, mevcut OSB’lerde, endüstri bölgelerinde ve küçük sanayi sitelerinde, ortak kullanıma yönelik yeşil dönüşüm projeleri tasarlanarak, Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgeleri yaygınlaştırılacak. Temiz enerji üretimi ve kullanımı yaygınlaştırılacak, karbon ve su ayak izi hesaplama ve doğrulamasında standartlaştırılmış ulusal uygulamalar geliştirilecek. Verimlilik artışı amacıyla kurulan “model fabrika”lar bölgesel bazda ve dijital dönüşüme yönelik yeni hizmetler verecek şekilde tasarlanacak, 5G ve sağlayacağı yeni nesil teknolojilerin gelişimi için gereken altyapı oluşturularak, bu teknolojilerin imalat sanayiinde kullanılması için uygun ortam hazırlanacak.
Yatırım yeri envanteri oluşturulacak
Ürün bazlı çalışmalar yapılarak ara malı, stratejik ürün ve teknolojiler için yatırım yol haritaları hazırlanacak. Sanayi sicil sistemi geliştirilerek sanayi envanteri oluşturulup, sanayi ana planı hazırlanacak, veriye dayalı sanayi politikaları ile yatırım kararlarının daha sağlıklı alınması ve kaynakların etkin kullanılması sağlanacak. Yatırımcıların faydalanması için uygun yatırım yerlerini içeren yatırım yeri envanteri oluşturulacak.
Devlet yardımları gözden geçirilecek, TVF yatırım yapacak
İmalat sanayiinin ihtiyaçları doğrultusunda, stratejik sektörlere ve kritik ürünlere sağlanan devlet yardımlarının etkinliği gözden geçirilecek. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kritik ürün ve teknolojilerin yerli imkânlarla geliştirilmesi ve üretilmesi için etkin şekilde kullanılacak. Türkiye Varlık Fonu ve özel sektör tarafından gübre ve petrokimya başta olmak üzere sanayinin ihtiyaç duyduğu yeni yatırımlar hayata geçirilecek. İmalat sanayii alt sektörleri bazında beceri envanteri oluşturulacak.
Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu kurulacak
Farklı idareler tarafından yürütülen piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin toplulaştırılması, uygulama yeknesaklığının sağlanması ve mükerrerliklerin engellenmesi amacıyla Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu kurulacak. Standart dışı ve taklit ürünlerin piyasaya arzını engellemek için idari para cezaları, kamuoyuna duyurma, ticari faaliyetlerin sonlandırılması gibi tedbirler sektör kuruluşlarıyla birlikte yürütülecek. 12. Kalkınma Planında makine sektörünün 2028 yılında imalat sanayi ihracatı içindeki payının yüzde 8.3 olarak gerçekleşmesi beklenirken, ihracatın 29.5 milyar dolara ulaşması, ithalatın ise 33.9 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Makine sektörünün sanayi katma değeri içindeki payının 2023 yılında yüzde 7.5, 2028 yılında ise yüzde 8.5’a ulaşması hedefleniyor.