ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD’nin Orta Doğu’daki kuvvetlerini daha da güçlendirmek için ilave destek sağlanacağını açıkladı. Washington’un “İran ve diğer güçler tarafından tırmandırılan” tansiyon nedeniyle Ortadoğu’ya İsrail’i desteklemek için daha fazla askeri destek göndereceğini belirten Austin konuyla ilgili açıklamasında, İran ve vekil güçlerin Ortadoğu’daki faaliyetlerinin arttığının ve bu nedenle bölgedeki ABD güçlerinin kuvvetlendirilmesi için ek destek sağlanacağının altını çizdi. Austin, söz konusu desteğin bölgesel caydırıcılık çabalarını güçlendireceğini, bölgedeki ABD kuvvetlerinin güvenliğini arttıracağını ve İsrail’in savunmasına yardımcı olacağını belirtti. Uçak gemilerinin yanı sıra bölgeye ilave hava savunma sistemleri gönderileceğini belirten Austin, ABD birliklerinin güvenliği için bölgede ek güçlerin konuşlandırılacağını da kaydetti.
“Caydırıcı güç” olmaya devam
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü General Pat Ryder, Yemen’de karadan fırlatılan, Kızıldeniz boyunca kuzey istikametine, potansiyel olarak İsrail’deki hedeflere doğru gittiği bilgisini paylaştığı 3 füzenin “potansiyel tehdit olarak algılanması” nedeniyle bölgede görevli USS Carney savaş gemisi tarafından vurulduğunu belirtmişti. Ryder, 18 Ekim’de de ABD’nin Suriye’de bulunan askeri üssüne 2 İHA saldırısı düzenlendiğini, İHA’lardan birinin havada imha edildiğini ve diğerinin üsse isabet ederek hafif hasara neden olduğunu anlatmıştı. Irak’taki ABD’ye ait Ayn el-Esed Askeri Üssü’ne yönelik olası tehdide işaret ettiğini belirten Ryder, Irak ve Suriye’de İHA saldırılarında artış gözlendiğini ifade etti. Ryder, ABD güçlerinin, Hamas-Filistin gerginliğinin daha geniş alana yayılmaması için “caydırıcı güç” olarak bölgede kalmayı ve İsrail’e destek vermeyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi. Washington, son haftalarda Ortadoğu’ya iki uçak gemisi, destek gemileri ve yaklaşık 2.000 Deniz Piyadesi de dahil olmak üzere önemli miktarda deniz gücü konuşlandırdı. Mısır’da devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla düzenlenen Kahire Barış Zirvesi”nin ardından “iki devletli çözüm” ve insani yardımların artması yönündeki çağrılar devam ederken, İsrail tarafı da kara harekatına hazırlık için Gazze’ye bombardımanı yoğunlaştırdığını duyurdu.
“İkinci bir cepheden endişeliyiz”
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari Gazze’deki saldırıları durdurmayacaklarını belirterek, “Savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanmak ve güçlerimizin karşılaşabileceği tehditleri azaltmak için saldırıları artırmaya çalışıyoruz” dedi. Şam yönetimi de İsrail’in, Suriye’nin başkenti Şam ile Halep ilinde bulunan uluslararası havalimanlarına hava saldırısı düzenlediğini ileri sürdü. İsrail ordusundan Binbaşı David Baruch ise, Hizbullah’ın dikkati güneydeki Gazze sınırından başka yere çekmek için mümkün olan her şeyi denediğini belirterek, “Hizbullah’ın İsrail’e karşı ikinci bir cephe açmasından çok endişeliyiz” dedi. İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyinde kalmayı tercih eden ve güneyine gitmeyen herkesi teröristlerin işbirlikçisi sayabileceğini ilan etti. İsrail ordusunca, acil uyarı başlığı içeren ve havadan Gazze’nin kuzeyine atılan bildirilerde “Gazze Vadisi’nin kuzeyinde bulunmanız hayatınızı tehlikeye atmaktadır. Kuzey bölgesini boşaltmamayı seçen herkes, terör örgütünün işbirlikçisi kabul edilebilir” denildi. Diğer taraftan, Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’daki insani yardım tırlarının geçiş yapmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden halkın insani yardımlara erişmeye devam etmelerini sağlamadaki kararlılıklarını sürdüreceklerini ve bunun için tüm taraflarla çalışmayı sürdüreceklerini belirtti. Birleşmiş Milletler kuruluşları tarafından yapılan ortak açıklamada ise, Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye giriş yapan 20 tırlık ilk yardım konvoyunun küçük bir başlangıç olduğu ve yeterli olmadığı belirtilerek “Dünyanın Gazze için daha fazlasını yapması gerekiyor. Gazze genelinde acil sınırsız insani erişim ve insani ateşkes çağrısında bulunuyoruz” denildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Gazze’de 2 bin tır yardıma ihtiyaç duyuluyor.
Batı Şeria’da ölen Filistinli sayısı artıyor
İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarında ikinci hafta geride kalırken, toplam can kaybının beş bine yaklaştığı çatışmalarda şiddet Gazze ile sınırlı kalmıyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ölen Filistinli sayısı 90’a yükseldi. Gazze’de yaşanan çatışmalarla eş zamanlı olarak Batı Şeria’da da Filistinlilerle İsrail askerleri arasında artan dozda bir gerilim yaşanıyor. İsrail güçleri, Batı Şeria’nın farklı kentlerine baskınlar düzenleyip Filistinlileri gözaltına alıyor. Bu baskınlarda çıkan çatışmalarda çok sayıda Filistinli hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor. İsrail ordusu ile İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) tarafından daha önce yapılan ortak yazılı açıklamada, Cenin Mülteci Kampı’nın Ed-Demc Mahallesi’nde bulunan El-Ensar Camisi’nin İsrail uçaklarınca bombalandığı ifade edilmişti. Caminin altından geçen bir tünelin tahrip edildiği kaydedilen açıklamada, tünelde, geçen aylarda düzenlenen bir dizi saldırıdan sorumlu olan Hamas ve İslami Cihad ortak hücresinin bulunduğu aktarılmıştı.