Dubai’de devam eden COP28 Zirvesi’nin önemli gündem maddelerinden biri de Karbon Yakalama ve Depolama (CCS) teknolojileri.
Zirvede, petrol ve gaz üreticisi ülkelerin ortak karbon depolama hedeflerini açıklamaları bekleniyor.
Oxford Üniversitesi Smith İşletme ve Çevre Okulu tarafından hazırlanan yeni bir rapor ise, 2050 net sıfır hedeflerine ulaşmak için Karbon Yakalama ve Depolama’ya (CCS) aşırı bağımlılığın “ekonomik açıdan son derece zarar verici” olacağını ortaya koyuyor. Rapor; bu seçeneğin yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve elektrifikasyona dayalı bir rotadan en az 30 trilyon dolar daha pahalıya mal olacağına dikkat çekiyor.
CCS maliyetinin, maliyeti önemli ölçüde düşen güneş, rüzgar ve batarya gibi yenilenebilir teknolojilerin aksine 40 yılda hiç düşmediğine dikkat çeken rapor, ulusal karbonsuzlaştırma planlarının merkezine CCS’yi koyan hükümetlerin kendilerini rekabet açısından dezavantajlı duruma düşürme riskiyle karşı karşıya olduğunun altını çiziyor.
Oxford Smith School Onursal Araştırma Görevlisi Dr. Rupert Way, “Fosil yakıtların sürekli kullanımını kolaylaştırmak için genel bir çözüm olarak yüksek düzeyde CCS’ye güvenmek, topluma her yıl yaklaşık bir trilyon dolara mal olacak. Bu da ekonomik açıdan son derece zarar verici olacak" diyor.