Bestenigar KARA
Finansal teknoloji (fintek) şirketi United Payment bu yıl 100 milyar liralık işlem hacmine ulaşmayı hedefl iyor. EKONOMİ’nin haftalık İngilizce yayını TR MONITOR’e konuşan United Payment CEO’su İlker Sözdinler, şirket olarak değişen müşteri beklentileri ve alışkanlıkları çerçevesinde teknolojiler geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. Sözdinler “Bu kapsamda 50 milyar liralık işlem hacmine ulaştık. Bu yıl ise bu rakamı ikiye katlayarak 100 milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Daha önce Birleşik Ödeme adı altında faaliyetlerini sürdüren şirket, bölgesel güç olma stratejisi kapsamında marka gücünü ön plana çıkarmak üzere Mart ayı itibari ile ismini United Payment olarak değiştirdi. 2010’lu yıllarda fintek sektörüne iştahla yatırım yapanların pandemi sonrası daha temkinli hareket etmeye başladıklarını belirten Sözdinler, yatırımcıların daha sürdürülebilir, regülasyona uyumlu ve marka gücü yüksek şirketlere odaklandıklarını ifade etti. Sözdinler “Müşteriler ise daha kişiselleştirmiş çözümler sunan teknolojilere sıcak bakmaya başladılar. Biz de sahip olduğumuz teknolojilerimizi marka gücümüzle desteklemenin tam zamanı olduğunu öngördük” diye konuştu.
Fintek sektörünün neredeyse tüm iş kollarında faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Sözdinler, otomotivden lojistiğe, perakendeden bankacılığa kadar birçok endüstriye hizmet verdiklerini söyledi. Bu kapsamda United Payment, sanal veya fiziksel kartlar, ödeme altyapı çözümleri, link ile ödeme, kart saklama, POS çözümleri, para transferi, cüzdan çözümleri, nakit yönetimi, kiosk ve akıllı kasa çözümleri, check-out entegrasyonu, pazar yeri ödeme çözümleri, fatura ödeme ve sadakat çözümleri gibi hizmetler sunuyor.
United Payment bugün Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Romanya, Gürcistan ve İngiltere’de faaliyet gösteriyor. İngiltere’ye, fintek sektörünün nabzının attığı bir ülke olması nedeniyle özellikle girdiklerinin altını çizen Sözdinler “Biz Avrupalı ve Amerikalı rakiplerimizin bulunduğu pazarlarda olmak yerine, sektörün çok yaygın olmadığı, regülasyonun çok standart bir çizgide ilerlemediği ve globaldeki iş ortaklarımızın bizim öncülüğümüzde girmek istediği bölge ülkelere açılıyoruz” ifadelerini kullandı. Bu yıl da yeni ülke açılımlarını sürdüren şirket, yakın zamanda Özbekistan ve BAE’de ofis açmayı planlıyor.
İngiliz Wise’ı Türkiye’ye getirdi
United Payment, yürüttüğü çalışmaların yanı sıra, sektörü geliştirmek ve yeni teknolojileri takip etmek üzere farklı fintek girişimlerine de yatırım yapıyor. Şirket, . iWallet, Smartup, Poca, Hayhay gibi yatırım yaptığı iştirakleriyle birlikte 350 kişilik bir ekosistemi yönetiyor. Yurt dışı iş birliklerine de değinen Sözdinler, 2017 yılında İngiltere merkezli para transfer şirketi Wise’ı Türkiye’ye getirdiklerini söyledi. “Uluslararası para transferi yapmak isteyen kullanıcılar Wise, Transfergo, Paysend, Remitly, Terrapay, Aircash gibi iş ortaklarımız sayesinde kısa sürede, şeffaf komisyon oranları ve güvenle yurt dışına para gönderip alabiliyorlar” diyen Sözdinler, VISA ve Mastercard’ın da United Payment’ın çözüm ortakları arasında olduğunu belirtti. United Payment son olarak, Asya, Afrika ve Latin Amerika pazarının en büyük para transferi oyuncularından Uruguay merkezli Dlocal’ı da iş ortakları arasına ekledi.
“Türkiye’den global fintek şirketleri çıkacak”
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEIK), Türkiye’deki teknolojileri küresele açma vizyonu ile kurduğu Dijital Teknolojiler İş Konseyi kapsamında geçen yıl Fintek Komitesi’ni hayata geçirdi. United Payment CEO’su İlker Sözdinler ise DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Fintek Komite Başkanı olarak vazifesini sürdürüyor. “Yaklaşık bir yıldır sektördeki potansiyeli yüksek ve inovatif fintek hizmetlerinin yurt dışına açılması konusunda çalışmalar yürütüyoruz” diyen Sözdinler, Haziran ayında Amsterdam’da düzenlenen Money 20/20’de, DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Fintek Komitesi olarak ilk defa ‘DEİK Pavilyonu’ açtıklarını vurguladı. Sözdinler “Pavilyonda gelecek vaat eden sekiz fintek firmasının etkinliğe katılmasını organize ettik. Avrupa’nın önde gelen kuruluşlarının Türk şirketlere olan ilgisi bizi heyecanlandırdı. Komite olarak Türkiye’den global FinTek şirketleri çıkarma ve onlara yurtdışında büyüme imkanları sunma hedefiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.