YENER KARADENİZ
Küresel bir girişimcilik ekosistemi oluşturmayı amaçlayan GEN’in Türkiye yapılanması GEN Türkiye, 2023 yılı faaliyetlerini paylaştı. Toplantıya GEN Türkiye Başkanı Nevzat Aydın’ın yanı sıra başkan yardımcıları Habitat Başkanı Sezai Hazır ve Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, SEDEFED Başkanı Emine Erdem, GEN Türkiye Yönetim Kurulu Üyeleri Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu, ALZ Grup AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Alagöz ve Funika Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Civan Sözkesen katıldı. Toplantıda ülkemiz girişimcilik ekosisteminin 2023 yılı performansı değerlendirildi.
2023’ün zorluklara rağmen Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi için dinamik ve yenilikçi bir dönem olarak kayıtlara geçtiğini söyleyen Nevzat Aydın, 9 ayda 154 milyon dolarlık yatırımın 219 farklı girişimde gerçekleşmesine dikkati çekerek ekosistemin sağlam temeller üzerine kurulu olduğunu söyledi. Aydın, “Kitle fonlaması alanındaki artış ve yurt dışında dikkat çeken başarılarımız da Türk girişimciliğinin uluslararası alanda ne denli güçlendiğinin kanıtları. GEN Türkiye olarak, bu başarı hikayelerinin parçası olmak, ulusal ve global düzeyde girişimcilik ekosistemi arasında köprü kurmak bizim için büyük bir onur. 2024 ve sonrası için beklentimiz yüksek; yenilikçi fikirler ve girişimlerle dolu bir Türkiye görmek için sabırsızlanıyoruz’’ diye konuştu.
“Yeterince ‘exit’ yok”
Toplantının ardından soruları yanıtlayan Aydın, yatırım ortamı ile ilgili ise şu ifadeleri kullandı: “Evet yatırım oluyor ama ülkede yatırımdan çıkış dediğimiz ‘exit’ yeterince yok. Halka açılma anlamında son 2 yılda oldukça yol kat ettik. Umuyorum o yol önümüzdeki dönem start-up’lara da yansır. Benim 84 yatırımım var. Bu uğraşılabilecek bir sayı değil. İdeali her sene 5-10 yatırıma bakıyor olmak, 5-10 exit ve yine 5-10 da yeni yatırım” dedi.
Aydın, 2015’te ‘exit’ olan Yemeksepeti’nden bu yana sadece 30 exit’in gerçekleştiğine dikkat çeken Aydın, “Bu sayı çok az. Ekonomi politikasının yabancı yatırımcıya güven verecek şekilde kurgulanması gerekiyor ki ülkemize istediğimiz yatırımları alabilelim ve start-up’larımız çok daha rahat global pazarlara açılabilsin” dedi.
Girişim ekosistemini de değerlendiren Aydın, “Ülkenin genlerinde girişimci ruhu var. Coğrafi ve jeopolitik anlamda ilginç pazarların ortasındayız. Global dünyada coğrafi sınırların çok önemi kalmadı. Türk insanı girişimciliğe çok elverişli ve potansiyeli yüksek ama o potansiyeli bir türlü kinetik enerjiye dönüştüremeyen bir ülke. Umuyorum 10 sene sonra aynı durumda olmaz. Treni kaçırıyoruz” dedi. Kendisinin bir girişimci olarak 1994’te internet ile tanıştığını ve 10 dakikada “Bu başka bir şeye dönüşecek, bu alanda uğraşmak istiyorum” dediğini anlatan Aydın, şimdi benzer durumun yapay zekada yaşandığını kaydetti. Aydın, o dönem büyük şirketlerin holdinglerin internet ya da GSM ile ilgilenmediklerini ancak şimdi yapay zeka ile ilgilenmeleri halinde Türkiye’nin bu alanda önemli bir konuma gelebileceğini dile getirdi.
“GİRİŞİMCİLİK HAFTASINDA 35 BİN KİŞİYE ERİŞTİK”
GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, toplantıda GEN Türkiye olarak bu yılı oldukça verimli geçirdiklerini ve ulusal girişimcilik ekosistemini ileriye taşıyacak çalışmalar yaptıklarını anlattı. Yılmaz, “Bu sene Global Girişimcilik Haftası kapsamında; Cumhuriyet’imizin 100. yılı olması sebebi ile Cumhuriyet ve girişimciliği harmanladığımız bir kampanya planladık ve mottomuzu ‘Fikri Hür Girişimciler, Vicdanı Hür Girişimciler ve İrfanı Hür Girişimciler’ olarak belirledik. 81 ilde 400 paydaşımızın katkıları ile 300’den fazla etkinlikle 35binden fazla kişiye erişim sağladık” dedi.
“TÜRKİYE, 180 GEN ÜLKESİ ARASINDA İLK 5’TE”
GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır yıl boyunca yapılan çalışmalar ile girişimcilik ekosistemine katkı sağladıklarını belirterek, “Çalışmalarımızın girişimciler ve girişimci adayları üzerindeki yansımalarını gördükçe hedeflerimize emin adımlarla ilerlediğimizi belirtebilirim” dedi. GEN Türkiye’nin GEN’in faaliyet gösterdiği 180 ülke arasında ilk 5’te olduğunu anlatan Sezai Hazır, “GEN dünyanın en büyük girişimcilik ekosistemi. Girişimciliğin Davos’u diye değerlendiriliyor. GEN’in dünyada 3 kampüsü var ve biri de Türkiye’de Denizli’de” diye konuştu.