Osman KILIÇ
Avrupa Kimya Endüstri Konseyi (Cefic) Genel Direktörü Marco Mensink, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) tarafından 5-6 Temmuz tarihlerinde düzenlenen “Kimyasal Uyumu İleriye Taşımak: EU REACH & KKDİK Forum” başlıklı üst düzey yuvarlak masa toplantısına katıldı. Toplantıda Mensink’in yanı sıra Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA), İngiliz Kimya Birliği (CIA) ve TKSD Yönetim Kurulu dahil 47 uzman ve üst düzey yönetici de yer aldı.
EKONOMİ gazetesine açıklamalarda bulunan Mensink, Türkiye’nin Avrupa kimya endüstrisi için önemli bir ortak olduğunu vurguladı. “Türkiye ile rekabet değil işbirliği içerisindeyiz” diyen Mensink, Türkiye’nin kimyasal ithalat ve ihracatının da son derece iyi seviyelerde olduğunu belirtti.
Dersler çıkarmamız lazım
Mensink ayrıca, Türkiye’nin AB REACH Yönetmeliği’ne (Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması) uyum sağlamak için hazırladığı KKDİK Yönetmeliği hakkında da görüşlerini paylaştı. KKDİK yönetmeliği, kimyasal maddelerin kayıt, değerlendirme, izin ve kısıtlama süreçlerini düzenleyen bir mevzuattır. Mensink, KKDİK yönetmeliğine uyum sağlamak için AB REACH yönetmeliğinden ders çıkarılması gerektiğini söyledi. “Biz yıllardır REACH konusunda çalışıyoruz. Lütfen bizim hatalarımızdan ders çıkarın” diyen Mensink, endüstriyle birlikte temas kurmanın ve veri maliyetleri ve paylaşımı konusunda işbirliği yapmanın önemine dikkat çekti.
Mensink, Türk kimya sanayinin mükemmel işler yaptığını da ifade ederek, “Ben kişisel olarak rekabeti severim, Çin bizim rakibimiz, ABD bizim rakibimiz. Türkiye ise rakipten çok işbirliği yapacağımız bir ülke” dedi.
Mensink, Türkiye’nin bir kapı görevi gördüğünü ve Avrupa ile Asya arasında bir köprü oluşturduğunu da sözlerine ekledi.
Geçiş süreci önerildi Toplantıda ayrıca, KKDİK yönetmeliğinin son kayıt tarihi olan 31 Aralık 2023’e 6 aylık bir süre kalmış olmasına rağmen sadece 1400 maddenin kaydının yapılmış olduğu ve halen birçok maddenin de lider kayıt ettiricisinin olmamasının sektöre ve ilişkili 17 alt sektöre etkileri de masaya yatırıldı. TKSD, kayıt sayısının azlığı, lider kayıtçıların ortaya çıkmaması ve bütçe aylarının yaklaşması nedeni ile yıllık/6 aylık kontratların imzalanamaması konusundaki sıkıntıları dile getirerek, erteleme/öteleme yerine yavaş bir “geçiş süreci” önerdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise tüm bu sıkıntıları not aldıklarını, değerlendirerek ticareti durdurmayacak şekilde bir yol haritası belirlemek için en kısa sürede gerekli girişimde bulunacaklarını ifade etti.