Mehmet KAYA
Güney Yıldızı Petrol şirketinin iştiraki olarak Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde kuruluş çalışmaları başlatılan Ersan petrol rafinerisi projesinin devam edeceği kaydedildi.
EKONOMİ’nin sorularını yanıtlayan Ersan Rafineri Genel Müdürü Osman Tufan, proje bazlı destek kapsamındaki yatırımın salgın dönemi nedeniyle önceki zaman planından kaydığını, süre uzatımı uygulandığını açıkladı.
Sahanın hazırlandığı ve detay mühendislik aşamasında bulunduklarını, bu aşamadayken depremin yaşandığını söyleyen Osman Tufan, “Projeyle ilgili çalışmalarımızda yabancıların ilk sorusu hep ‘deprem’ oluyordu. Bölge biliniyor. Şimdi çok daha iyi anlaşıldı durum. Proje devam edecek, detay mühendislik aşamasındayız” dedi. Rafineri sahasının bir bölümünün deprem yardımları için kullanıldığını, halen de konteyner sahası olarak ayrıldığını ve konteynerlerin gelmeye başladığını kaydeden Osman Tufan, şu aşamada deprem yardımlarına odaklandıklarını bildirdi.
Detay mühendislik çalışmalarının ardından inşaata başlanacağını, projenin başından itibaren deprem gözetilerek, 8,5 ölçekli bir depreme dayanıklı projelendirildiğini vurgulayan Osman Tufan, rafineri güvenliği riskinin öngörüldüğünü ve arazinin detaylı olarak incelendiğini söyledi.
2027’de tamamlanacak
Proje bazlı teşvik kapsamında teşvikli bulunan Ersan Rafineri’nin ilk kararında inşa süresi 2023’te bitiyordu. Salgının başlamasının ardından işlerin tamamen durmasıyla süre uzatımı aldıklarını açıklayan Osman Tufan, “Projenin tamamlanma süresi 2027’ye uzatıldı. O tarihe kadar tamamlayacağımızı düşünüyoruz. Bu aşamaya kadar da ciddi miktarda yatırım yaptık” dedi.
Ersan Rafineri, Pazarcık’ta yine şirkete ait mini ölçekli bir rafinerinin yerine kurulacak. Rafineri’nin işleyeceği ham petrolü Batman-Dörtyol boru hattından ve gerektiğinde ithal bazı kanallardan sağlayacağı kaydediliyor. Rafineri, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına ve Ceyhan petrol terminaline 120 kilometre konumda bulunuyor. Rafineri, günlük 30 bin varil ham petrol işleme kapasitesine sahip olarak tasarlandı. Rafineride dizel (Euro V), benzin (Euro V), jet A1 ve yol bitümeni üretimi planlanıyor.
Rafinerinin teşvik belgesinde, 3 milyar 472 milyon TL yatırımla yıllık 637 bin ton dizel, 335 bin ton benzin, 70 bin ton jet A1, 293 bin ton bitüm ve 16 bin ton sülfür üretimi yapılacağı bilgisi yer aldı.