HATİCE İLKİMEN/EKONOMİ
2007’de Levent Sadık Ahmet tarafından kurulan DCT Trading, pamuk ticaretiyle çıktığı yolda, yapay zekâ destekli finansal teknolojilere yöneldi. 2025’in ilk çeyreğinde hasılatını geçen yıla göre yüzde 22 artırarak 1,4 milyar TL’ye ulaştıran DCT’nin, brüt kârı yüzde 258 artarak 151 milyon TL’ye, net kârı ise yüzde 233 yükselerek 24 milyon 136 bin TL’ye çıktı.
Ekonomi basınıyla bir araya gelen DCT Trading Yönetim Kurulu Başkanı Levent Sadık Ahmet, 2025’in ilk çeyrek sonuçlarını değerlendirdi. Ürün çeşitliliğinin etkisiyle aylık bazda yıl boyunca iyileşme öngördüklerini belirtti. Halka arzla elde edilen fon sayesinde güçlü nakit yapısını koruduklarını belirten Ahmet, şirketin özsermayesinin 2024 sonunda 869,8 milyon TL iken, 2025 Mart sonunda yüzde 9,2 artışla 950 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı.
Halka arzdan gelen gelir, yatırıma döndü
2024 Temmuz’unda 505 milyon TL’lik halka arzı tamamlayan DCT, net 373 milyon TL gelir sağladı. Bu kaynağın; %40’ı işletme sermayesi, %40’ı depo ve çırçır yatırımları, %10’u şirket kuruluşları ve iştiraklere, kalan %10’u ise yurt dışı tarım kapasitesi artışı ve GES yatırımlarına ayrıldı. 2025’te T.C. Ticaret Bakanlığı’na lisanslı depoculuk başvurusu yapan şirket, pamuk üretiminin yoğun olduğu bir bölgede hem kendi hem de üreticilerin, çırçır fabrikalarının ve uluslararası oyuncuların ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.
Şirketin Yunanistan merkezli iki bağlı ortaklığı, YAKA ve BLUEFARM, Avrupa’daki büyük market zincirlerine doğrudan kiraz ve yaban mersini tedarik ediyor. 2020 sonrası ürün yelpazesini genişleten DCT, pirinç, mısır ve buğday ticaretine ağırlık verirken, inşaat malzemeleri alanında da faaliyet gösteriyor. 2025 itibarıyla savunma sanayisine de giren DCT Trading, NORM Technologies iş birliğiyle KBRN koruyucu sistemler ve balistik ürünlerin satış süreçlerine dahil oldu.
Pamuk fiyatlarını 5 gün önceden tahmin ediyor
DCT Trading, halka arz sonrası, 2024’te İzmir merkezli Pulse Finansal Teknolojiler ve Danışmanlık A.Ş.’nin kurucu ortağı oldu. Levent Sadık Ahmet’in aktardığına göre, Pulse tarafından geliştirilen ve yapay zekâ tabanlı analiz, öngörü ile toplulaştırılmış veri hizmeti sunacak. Ayrıca 2024’te New York Pamuk Borsası’nda pamuk fiyatlarını beş gün önceden tahmin eden Cotcast AI ve ham petrol, altın ve gümüş gibi emtialar için yapay zekâ temelli fiyat tahmini sunan TRK Technology’e yapılan yatırımlarla, emtia piyasalarında dijital dönüşüm desteklendi.
■ ‘’NET İHRACATÇI KONUMA GEÇTİK’’
2025’in ilk çeyreğinde 1 milyar 368 milyon TL hasılata ulaşan DCT, Pakistan, Çin, Vietnam, Hindistan ve Endonezya başta olmak üzere birçok ülkeye pamuk ihraç ediyor. Aynı zamanda kiraz ve yaban mersini üretimiyle Avrupa pazarında büyüyor. Bir zamanlar net ithalatçı olarak faaliyet gösterdiklerini söyleyen Ahmet, yaptıkları stratejik yatırımlar ve üretim kapasitesini artıran hamleleri sayesinde artık ihracatçı konumuna yükseldiklerini belirtti. Yurt dışından ürün temin eden bir yapıdan, dünya pazarlarına kendi ürünlerini sunan güçlü bir aktöre dönüştüklerine değinen Ahmet, bu başarıyla hem ülke ekonomisine katkı sağladıklarını hem de küresel rekabette söz sahibi olduklarına dikkat çekti.