Osman KILIÇ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre plastikler ve mamulleri ihracatı yüzde 0,8 oranında artarak 769 milyon dolar seviyesine yükseldi. Sektör nisan ayında yüzde -26,8, mart ayında yüzde -7,9, şubat ayında yüzde -15,1 ve ocak ayında yüzde 1,5 artış yaşamıştı. Yaklaşık 3 ay aranın ardından sektör yeniden artıya geçmeye başladı.
Deprem, seçim gündemi ve değerli TL sebebiyle ihracatlarının düşüş trendine girdiğini, şu an ise yavaş yavaş bir hareketlenme olduğunu ifade eden PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, “İhracatımızın tekrar artış trendine girdiğini görüyoruz. Zira 2022 yılında Ramazan Bayramı mayıs ayına gelmiş ve doğal olarak üretimin ve ihracatın aylık bazda gerilemesine neden olmuştu. Bu yıl ise bayram Nisan ayına denk geldi” açıklamasında bulundu. Yeni ekonomi politikalarını da değerlendiren ve sektöre etkisi olacağını belirten Karadeniz, “İhracatta seyir yönünü asıl belirleyecek olan ise yeni hükümetin uygulayacağı ekonomi politikaları olacaktır” şeklinde konuştu.
“Sektörün sorunları devam ediyor”
Plastik sektöründe hafif de olsa bir artış eğilimi olduğunu ve sektörde yaşanan sorunların devam ettiğini vurgulayan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, “Özellikle ham maddede yüzde 90 oranında dışa bağımlılık sektörün ciddi bir yapısal problemi” yorumunda bulundu. Bununla birlikte deprem felaketinin etkilerinin de halen hissedildiğine dikkat çeken Pelister, “AB’de yaşanan resesyon, enerji fiyatları, kur ve enflasyon makasının açıklığı, finansmana erişim sıkıntısı sektörün ihracatını etkileyen başlıca sorunları teşkil ediyor” diye konuştu.
“Resesyon genel ihracatımızı da etkiliyor”
Bununla paralel olarak genel kimya ihracatını da değerlendiren Pelister, “Sektörümüz mayıs ayında 2,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İlk beş aylık ihracatımız 12,3 milyar dolar oldu. Son on iki aylık sektör ihracatımız yüzde 8,8 artışla 32 milyar dolara ulaştı” bilgisini verdi. Enflasyon ve faiz baskısı dolayısıyla küresel durgunluğun devam ettiğini bildiren Pelister, “En çok ihracat yaptığımız AB pazarındaki resesyon ihracatımızı olumsuz etkileyen sebeplerden biri” dedi.