Barış SEDEF
Görevli tedarik şirketi statüsüyle Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde 69 hizmet lokasyonu ile 2,2 milyon müşteriye elektrik perakende satış hizmeti veren DEPSAŞ Enerji, Diyarbakır’da düzenlediği basın toplantısıyla bölgenin elektrik enerjisi tüketimini gözler önüne serdi. DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, 16 milyon dekar ekili tarımsal alanda, 123 bin kayıtlı çiftçinin üretim yaptığını belirterek Türkiye’de elektriğin yüzde 5’inin DEPSAŞ Enerji’nin hizmet sahasında tüketildiğini kaydetti. Karagüzel, “Çiftçilerimizin yaklaşık 65 bini tarımsal faaliyetlerini sulamayla sürdürüyor. Sulanan 8 milyon dekar alanın 5,6 milyon dekarında elektrik enerjisi kullanılarak üretim yapılıyor. Sulama birlikleri sahalarında ekili alanın yaklaşık yüzde 65’i elektrik enerjisi kullanılarak sulanıyor. Kuraklığın da etkisiyle 150 metre ile 750 metre arasındaki yük derinliklerinden elektrikle suyun çekilmesi, çiftçinin giderlerinde önemli bir kalemi oluşturuyor” dedi.
Türkiye’de elektrik enerjisi ile tarımsal sulamanın yaklaşık yarısının, faaliyet alanlarında gerçekleştiğine dikkat çeken Karagüzel, “Ayrıca ülkemizin yer altı sularını bu türden efektif olmayan yöntemlerle kullanmak kuraklık tehlikesini gündeme getiriyor” diye konuştu.
“Çiftçimizin her zaman yanındayız”
DEPSAŞ Enerji’nin tarımda enerjinin verimli kullanılması ve enerji tasarrufuna yönelik çalışmaları ve çözüm önerilerine değinen Karagüzel, “Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin tarımsal sulamada kullandıkları elektrik masrafının yüzde 35’i Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sübvanse ediliyor. Ayrıca cumhurbaşkanımızın 5972 sayılı kararı ile Ziraat Bankası çiftçilerin elektrik borçlarının ödemesine yönelik beş yıl faizsiz elektrik kredisi imkânı sağlandı. Bölge tarımında suyun en önemli gündem maddesi olduğunun farkındayız ve çiftçilerimizle iyi diyalog kurmaya özen gösteriyor, “diyalog ekiplerimizle” hareket ediyoruz.
Çiftçilerin kanaat önderleri ve büyük üretim gerçekleştiren çiftçilerimizle de diyalog halindeyiz” dedi.
Karagüzel devletin tarımsal destekleme ödemelerinin ardından kesinti iddialarının yanlış kurgulandığını ve yanlış algılandığını ifade ederek; “Devletimizin çiftçilerimize yaptığı destek, deprem yardımları kapsamında gerçekleşen bir durumu kapsamıyor. Bu destek daha önce de aralıklı olarak yapılan desteklerin devamı niteliğinde. Dolayısıyla biz fatura ödemelerini yapan çiftçilerimizden kesinti yapmıyoruz” dedi.
“Gece sulama yöntemini tavsiye ediyoruz”
Uzun vadede GAP kapsamında oluşturulacak sulama kanallarının tamamlanmasının katkı sağlayacağını belirten Murat Karagüzel, gece sulama projesine değinerek şu bilgileri verdi: “Suyun buharlaşmasının önüne geçilmesi, daha etkin sulama yapılarak hem enerji giderinin azaltılması hem de verimliliğin artırılması için ‘gece sulama yönteminin’ kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Gece sulaması konusunda farkındalığı artırarak iklim değişikliği, verimli sulama, verimli ve dengeli enerji tüketimini hedefliyoruz.”