Mehmet KAYA
Türkiye’de özellikle çiftçilerin ev kullanımı için biyogaz üretim imkanı bulunduğu ve bu alanda potansiyelin yüksek olduğu kaydedildi. TEMSAN, 3 büyükbaş ve daha fazla sayıda hayvanın atıklarından gaz üretebilecek mini bir biyogaz üretim sistemini geliştirmiş ve seri üretime hazır hale getirmişti. Ev tipi, ısınma ve mutfak kullanımı için gaz üretiminin ötesinde, büyük tarım-hayvancılık girişimleri, ticari amaçlı biyogaza dayalı elektrik üretimi de yapıyor. Elde edilen gazın yakılarak elektrik enerjisi elde etmeye dayalı büyük yatırımlara bakıldığında, Haziran 2022 sonu itibariyle 2 bin 172 MW yatırıma ulaşıldı. Türkiye’nin toplam kurulu gücünün yüzde 2,14’ü biyogaza dayalı kaynaklardan oluştu. Bu büyüklüğün, 4,5 milyon hanenin 1 yıllık enerji tüketimi olduğu kaydedildi.
4T (Temiz çevre, temiz enerji, temiz tarım ve temiz beslenme) Platformu Başkanı ve yenilenebilir enerji uzmanı Ali Rıza Öner, yenilenebilir enerji alanında biyokütle ve atıkların enerjiye dönüştürülmesinin önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Türkiye’nin biyogaz üretimi kapasitesinin oldukça büyük olduğunu hatırlatan Öner, “Doğal gazın ulaşmadığı kesimlerde çiftçilerin büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının ürettiği atıktan üretilen gazın mutfaklarda kullanılabilmesi için tasarlanmış sistemler oluşturulmalı” dedi. Ali Rıza Öner, Türkiye’nin büyükbaş hayvan sayısının 17, küçük baş hayvan sayısının ise 56,3 milyon olduğunu hatırlatarak, halen kurul gücün yüzde 5,11’inin Konya, yüzde 4,75’inin ise Erzurum’da yer aldığını açıkladı. Öner, ayrıca diğer kaynaklar da dikkate alındığında biyogaz kapasitesinin İstanbul’da en fazla olmak üzere, bu ili Balıkesir, Ankara, Samsun ve Antalya’nın izlediğini belirtti.
Ev tipi biyogazda ünitesinde seri üretime hazırlanıyor
Türkiye Elektromekanik Sanayi (TEMSAN) organik atıkların işlenerek biyogaz üretilebilen küçük ölçekli bir istem olan BİOTEM’i geliştirmişti. TEMSAN BİOTEM’in seri üretimine hazırlanıyor. BİOTEM şu ana kadar 10 ayrı ilde kurularak test edildi.