MEHMET KAYA/ANKARA
Türkiye’nin nükleer kaynaklı ilk elektrik yatırımı olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin (NGS) inşası devam ederken, 2025 itibariyle ilk ünitenin faaliyete geçmesinin planlandığı kaydedildi. Daha önce başta ekipman tedarikine bazı ülkelerin engel çıkarması nedeniyle bir dizi sorun nedeniyle, inşaatın sorunlar yaşadığı kamuoyuna yansımıştı. İlk ünitenin 2025 yılı içinde tamamlanarak devreye alınmasının ülke planlarına girdiği belirtildi. Rus devlet şirketi tarafından kurulan ve işletilecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 4 ünite olması ve her ünitenin 1200 MW kurulu güçte olması planlanmıştı.
Nükleer santralin ilk ünitesinin devreye alınmasına yönelik ilk plan 2023 yılıydı. Ancak çeşitli nedenlerle gecikmeler yaşandı ve 2024 için yapılan plan da sonuca ulaşamadı. Bunda, şirketin yapımını üstlenen Akkuyu Nükleer şirketinin bazı ülkelerden sipariş ettiği parçaların gelmemesinin etkili olduğu ileri sürülmüştü. Akkuyu Nükleer Güç (Akkuyu NGS) santralinin yapımı ve işletmesi, Rus kamu şirketi Rosatom’un Türkiye’de kurduğu Akkuyu Nükleer şirketi tarafındın üstlenildi. Bu şirket, inşa için yerli ve yabancı alt yüklenicilerle çalışıyor ve inşaat devam ediyor.
Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu NGS’de, inşaat devam ederken, ilk üretim için gerekli nükleer yakıtlar 2023 yılından bu yana bölgede bulunuyor. Bu santral 4 ünitede toplam 4800 MW kurulu güçte planlanmıştı. 1200 MW kurulu güçteki ilk ünitenin hangi ay olacağı belli olmamakla birlikte 2025 yılında devreye alınması hükümet ekonomik programlarına da girerek, elektrik hesabına dahil edildi.
Dış koruma kabuğunun inşası tamamlandı
Nükleer santralin birinci ünitesinin ana reaktörünün olduğu binanın Kasım ayı itibariyle dış koruma kabuğunun inşasının da tamamlandığı duyuruldu. Akkuyu NGS toplam 4 üniteden oluşan reaktörlerle elektrik üretecek. Proje gereği, burada üretilecek elektriğin bir kısmına 15 yıl süreyle alım garantisi verilmişti. Bu arada, Türkiye’nin ikinci nükleer santral projesi olan Sinop için de çalışmalar tamamlanıyor. Türkiye’nin 2025 yılı içinde bu nükleer güç santrali için milletlerarası anlaşmaya yönelik müzakereleri tamamlamayı planladığı kaydedildi. Sinop için Rus şirketleri isteğini açıklamıştı. Bu alanda, Kore, Çin, ABD ve Fransa’dan da şirketlerin ilgi duyduğu belirtiliyor.