İSTANBUL/EKONOMİ
Küçük Ev Aletleri Sanayici ve İhracatçıları Derneği (KESİD), sektörün geleceğine dair öngörüler içeren araştırma yaptı. Toplantıda konuşan KESİD Başkanı Senur Akın Biçer, ihracatçıların finansmana ulaşmakta zorluk yaşadığını belirterek, “2025, fedakarlık yaparak iş hacmimizi korumaya çalışacağımız bir yıl olacak. 2026’dan daha umutluyuz” dedi. Tüketicinin bilinçlenmesi, şirketlerin Ar-Ge'ye verdiği önemin artması, sektördeki kalite yarışı ve rekabet ortamının sektörü büyüttüğünü vurgulayan Biçer, "Küçük ev aletleri sektörü 2025 yılında da büyümeye devam edecek. Ancak, sektörde maliyetler karlılığı çok etkiliyor. Tüketicilere maliyet artışlarını yansıtmamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Toplantıda Research İstanbul tarafından 1.521 kişi ile yapılan araştırmanın sonucu da paylaşıldı. Araştırmaya göre sektörde, satın alma kararlarında insan etkileşimi öne çıkıyor. Ürün seçiminde tüketicilerin fiyattan çok işlevselliğe ve zaman tasarrufuna önem verdiğini gösteren araştırma; Türk tüketicisinin yenilikçi ürünleri kullanma konusunda zorlanmadığını da ortaya koyuyor. Ayrıca kullanıcıların ürün satın alırken bilgi edindiği kaynaklar arasında yüzde 33 ile internetteki kullanıcı yorumları ilk sırada yer alırken fenomenler ise yüzde 3 ile son sırada yer aldı.
Raporda ilgi çekici noktalardan birisi de sektörün büyüme ivmesi. 2022 – 2023 arasında yüzde 107 büyüyen tüketici teknolojisi pazarında en fazla büyüme yüzde 155 ile küçük ev aletleri kategorisinde. KESİD Onursal Başkanı Bülent Durlanık sektörler ilgili şu bilgileri paylaştı: Türkiye’de pazar büyüklüğü Eylül 2024 itibariyle 2,6 milyar dolar olurken, 180 milyon dolarlık ihracat var. İhracatta bu yıl pek düşüş olmadı. Bu yıl global küçük elektrikli ev aletleri pazarı yüzde 0,5 düşüş yaşarken, Türkiye’de yüzde 11 büyüme var. Önümüzdeki 5 yılda global pazarın yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Türkiye’de sektörde en büyük pazar payı yüzde 40 ile elektrikli süpürgelerde. 2024’te pazarda adet olarak büyüyen kategoriler ise ıslak kuru dikey süpürgeler yüzde 38, şarjlı dik süpürgeler yüzde 29, saç düzleştiriciler yüzde 27, kadın tüy bakım ürünleri ise yüzde 191.”
‘Çeyiz Günü’ yolda
KESİD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kolbaşı, Black Friday’ın Amerika’dan dünyaya yayıldığını hatırlatarak, “Tüm dünyanın adapte olabileceği bir kampanya günü olarak çeyiz günü yapmayı planlıyoruz. İTO ve TOBB meclislerinde konuşuyoruz, e-ticaret platformlarıyla Türkiye’ye özel çeyiz günü yaratmanın çabasındayız. Geçen yıldan beri uğraşıyoruz. Çeyiz Türkiye’nin kültürü. Bu kültürü ve hikayeyi de dünyaya yayabiliriz. Türkiye’den bu ateşi yakmak için doğru bir strateji olarak bunu değerlendiriyoruz” dedi.
■ Tüketici fiyata değil, işlevselliğe bakıyor
Tüketicilerin %32’si işlevliliği en önemli özellik olarak değerlendiriyor. Tüketicilerin %64’ü yeni teknolojik ürünleri kullanmayı eğlenceli bulurken, %63’ü bu ürünlerin geleneksel alternatifl ere göre çok daha avantajlı olduğunu düşünüyor. Araştırma, Türkiye’deki tüketicilerin tüketicileri tutum ve davranışlarına göre üç ana grupta sınıfl andırdı: Tüketicilerin yüzde 19’u yenilikçi ev teknolojilerine sıcak bakan “Rahatına Düşkünler”, yüzde 40’ı “Fiyat Performansçılar” ve yüzde 41’i ise teknolojiye daha mesafeli bir yaklaşım sergileyen “Tekno Uzaklar.”