EKONOMİ/ISPARTA
Ticaret Bakanlığı ve Dünya Bankası desteği ile sosyal kapsayıcı yeşil dönüşüm içeren yeni işletmelerin finansman ihtiyacı için ‘’SoGreen’’ destek programı hazırlandı.
TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi), Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) iş birliği ile ITSO’da "Temiz Üretim Bilgilendirme Semineri" düzenlendi.
Seminerde sektörlere yönelik yeşil dönüşüm fırsatları ele alındı.
BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, seminerin açılışında yaptığı konuşmada temiz üretim uygulamalarının Isparta sanayisi için önemli olacağını söyledi.
Sürdürülebilir üretim için BAKA olarak ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını belirten Güler, şunları kaydetti:
‘’Buna ilişkin enstrümanlarımız hem hali hazırda var hem de gelecekte de olacak. Bunlardan biri şu anda elimizde teknik destek programımız var. Yakın bir süre içerisinde bir aksilik olmadığı takdirde SoGreen isimli bir programımız olacak. SoGreen sosyal kapsayıcı yeşil dönüşüm içeren faaliyetleri finansmana yönelik bir program. Özellikle hızlandırıcı, biraz daha yeni girişimci olmuş olan işletmeler için bir destek programı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın Dünya Bankası kredisiyle sağlamış olacağı bir finansman olacak. O finansmanı biz de yerelde icra etmiş olacağız.”
Avrupa Birliği'nin yürürlüğe koyduğu Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) hakkında da uyarılarda bulunan Güler, ‘’2026 itibarıyla birçok sektörde karbon salımını belgeleyemeyen firmalar için ciddi yaptırımlar devreye girecek. Bu, üretimimizin sürdürülebilirliği kadar dış ticaretimiz açısından da hayati bir konu.” dedi.
TÜBİTAK MAM Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Verimliliği Araştırma Grubu Lideri Dr. Tuba Budak da, temiz üretim ve döngüsel ekonomi konularında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde, BAKA ile yürütülen başarılı saha uygulamaları konusunda bilgi veren Dr. Budak, özellikle gıda, tekstil ve plastik sektörlerinde düşük maliyetle gerçekleştirilebilecek temiz üretim çözümlerini paylaştı. Isparta’nın sektör yapısına uygun öneriler sunan Budak, “Küçük ve orta ölçekli işletmeler de temiz üretime geçebilir; bu sadece büyük sanayi kuruluşlarının meselesi değil.” dedi.
Seminerde, BAKA Uzmanı Dr. Osman Ağralı ise Teknik Destek Programları, SoGreen Finansman Mekanizması ve proje başvurularında dikkat edilmesi gereken çevresel kriterler hakkında bilgi verdi. Ağralı, son yıllarda sürdürülebilirlik temelli projelere öncelikler verildiğini belirterek, katılımcıları bu süreçlere aktif şekilde katılmalarını istedi.
Katılımcılar seminerin ardından, temiz üretim konusunda edindikleri bilgileri sektörlerine uygulama konusunda uzmanlardan bilgi aldı.