HASAN COŞKUN/SAKARYA
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ve Sakarya Makina İmalatçıları Birliği (SAMİB) işbirliğinde düzenlenen "Robot ve Teknoloji Olimpiyatları"nda dereceye giren takımlar ödüllendirildi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Serdivan Kaymakamı Ali Candan, Sakarya Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Fatih Kar ve yönetim kurulu üyeleri, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan, Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, Erenler Belediye Başkanı Şenol Dinç, SGK Sakarya İl Müdürü Erhan Çavuş, İşkur Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya, İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Semih Uçar, Girişimci İşadamları Vakfı Sakarya Şube Başkanı Baki Demir, MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Ahmet Cihan, Nehir Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Boru ve çok sayıda davetlinin katıldığı, ödül töreni SUBÜ kampüsünde gerçekleştirildi.
Anneler Günü’nün ROBOTEK’in ikinci gününe denk gelmesi nedeniyle SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık tarafından evlatlarını desteklemek için etkinlik alanında bulunan annelere ve organizasyonda görev alan SUBÜ personeline gül dağıtıldı.
Gençlerin teknolojik tasarım ve uygulama becerilerini geliştirmeleri ve üreten/girişimci bireyler olarak yetişmeleri amacıyla düzenlenen Sakarya Robot ve Teknoloji Olimpiyatı’nda (ROBOTEK) Sakarya, Eskişehir, Gaziantep, Sinop, Düzce, Kocaeli, İstanbul, Ankara ve Bursa’dan 464 takım projelerini sergiledi ve yarıştı. 2 gün süren ve ilkokuldan üniversiteye kadar her düzeyde öğrencinin projeleriyle katılım sağladığı Robot ve Teknoloji Olimpiyatı Mini Sumo, Çizgi İzleyen Robot, Robo Futbol, Tasarla-Çalıştır, Mobil Savunma Robotu, Sürü İHA, Ses ve Görüntü Sınıflandırma ve Serbest Kategori olmak üzere 8 farklı kategoride yapıldı. Etkinlikte 8 kategoride dereceye giren öğrencilere toplam 900 bin TL. değerinde 46 ödül dağıtıldı.
"Ekosistemin gelişimine katkı sunduk"
Şehirde bir ilke daha imza atmanın haklı sevincini yaşadıklarını belirten SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SAMİB iş birliği ile düzenlenen ROBOTEK etkinliği ile ilköğretimden üniversiteye kadar öğrencilerin projelerini sunmalarına imkân sağladıklarını söyledi. Sarıbıyık, bu etkinlikle şehrin ekosistemin gelişimine katkı sunduklarını da ifade ederek, “Türkiye’de bir ilk olan ve TÜBİTAK’ın model aldığı Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğümüz ile elde ettiğimiz deneyim ve bilgi birikimini şehrimizle de paylaşmak istiyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu da (YÖK) bu tarz etkinliklerin önemine vurgu yapıyor. Bu anlamda olimpiyatların düzenlenmesinde emeği geçen her bir çalışma arkadaşıma ve paydaşımıza şükranlarımı sunuyorum.” ROBOTEK’i daha da geliştirerek devam ettirme arzusundayız.” dedi.
"Elimizi her zaman taşın altına koyduk"
Sakarya’da girişimciliğin ve teknolojinin gelişimi için ellerini her zaman taşın altına koyduklarını söyleyen SAMİB Başkanı Fatih Kar ise şunları dile getirdi: “Katma değeri yüksek sanayi ve teknoloji alanında gelişimimizin ivme kazanması proje kültürüne sahip nitelikli insanların yetişmesinden geçiyor. SUBÜ’nün +1 Eğitim Modeli bu anlamda önemli bir kilometre taşı oldu. Biz de elimizden gelen desteği sağlamaya gayret ediyoruz. Daha önce de SUBÜ ile bir ilki hayata geçirerek iş garantili bölümlere yönelik protokol imzalamıştık. ROBOTEK de şehrimizde bir ilk oldu. Katılım oranı oldukça yüksekti. Ailelerin de destekleri ile harika bir atmosfer ortaya çıktı. İlerleyen süreçte şehrimiz ve ülkemiz açısından da çıktılarının güzel olacağına inanıyoruz. Atılan bu adımın daha da güçlü olması ve ROBOTEK’in gelişmesi için desteğin artmasını diliyorum.”
30 kategori, 6 mansiyon, 3 jüri özel ödülü, 3 en iyi takım ödülü, 5 en iyi tasarım ödülü olmak üzere 46 ödülün dağıtıldığı yarışmada ödül alan takımlar şöyle oluştu;
Robo Futbol Kategorisi (İlkokul-Ortaokul)
- Sıra – Masters Takımı – 20 bin TL
- Sıra – Clever Chicken Takımı – 15 bin TL
- Sıra – Beta Takımı – 10 bin TL
Mansiyon Ödülü – Birobot Takımı – 5 bin TL
Robo Futbol Kategorisi (Lise-Üniversite)
- Sıra – Recepbey Takımı – 20 bin TL
- Sıra – Aetheron Takımı – 15 bin TL
- Sıra – Robogol Takımı – 10 bin TL
En İyi Ekip Ruhu Ödülü – Kaşif Maker Takımı – 5 bin TL
En İyi Tasarım Ödülü – BİST Mehmet Akif Ersoy Takımı – 5 bin TL
Çizgi İzleyen Robot Kategorisi (İlkokul-Ortaokul)
- Sıra – Siberbest Takımı – 20 bin TL
- Sıra – Ayyıldız Takımı – 15 bin TL
- Sıra – Robotların Kahramanı Takımı – 10 bin TL
Çizgi İzleyen Robot Kategorisi (Lise-Üniversite)
- Sıra – Bursa Erkek Lisesi 6. Takım – 20 bin TL
- Sıra – Bursa Erkek Lisesi 2. Takım – 15 bin TL
- Sıra – Bursa Erkek Lisesi 1. Takım – 10 bin TL
En İyi Tasarım Ödülü – Silkroad Takımı – 5 bin TL
Mini Sumo Kategorisi
- Sıra – MS 52 Takımı – 30 bin TL
- Sıra – MS 61 Takımı – 20 bin TL
- Sıra – MS 50 Takımı – 10 bin TL
Mansiyon Ödülü – MS 34 Takımı – 5 bin TL
Tasarla ve Geliştir Kategorisi
- Sıra – Kapsül Çumra Takımı – 30 bin TL
- Sıra – Hotspot Takımı – 20 bin TL
- Sıra – DE24000 Takımı – 10 bin TL
Jüri Özel Ödülü – Kapsül K-Tek1 Takımı – 10 bin TL
En İyi Tasarım Ödülü – Kaşif Roboteam Takımı (Lise) – 5 bin TL
Mansiyon Ödülü – Kâşif Roboteam Takımı (Ortaokul) – 5 bin TL
Serbest Kategori
- Sıra – Bilsem Genç Takımı – 40 bin TL
- Sıra – Willfovea Takımı – 30 bin TL
- Sıra – Serhat Takımı – 20 bin TL
Jüri Özel Ödülü – Knight Rider Takımı – 10 bin TL
En İyi Ekip Ruhu Ödülü – Papuni – 5 bin TL
En İyi Tasarım Ödülü – Kotonom Takımı – 5 bin TL
Mansiyon Ödülü – Tekno Üçlü Takımı – 5 bin TL
Ses ile Görüntü İşleme Kategorisi
- Sıra – Strongai Takımı – 50 bin TL
- Sıra – Proably True Takımı – 30 bin TL
- Sıra – Voicor Takımı – 20 bin TL
İnsansız Hava Araçları Kategorisi
- Sıra – ÇGM Matek Nebula Takımı – 50 bin TL
- Sıra – Fentek Drone Takımı – 30 bin TL
- Sıra – Katana Takımı – 20 bin TL
Jüri Özel Ödülü – Mekatek Takımı – 10 bin TL
Mansiyon Ödülü – Kar MHAL Takımı – 5 bin TL
Mobil Savunma Robotu Kategorisi
- Sıra – Mono Takımı – 100 bin TL
- Sıra – Ada Teknoloji Takımı – 75 bin TL
- Sıra – Börü Takımı – 50 bin TL
En İyi Ekip Ruhu Ödülü – Ada Teknoloji – 5 bin TL
Mansiyon Ödülü – Fortex – 5 bin TL