FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA
Turizm pazarını çeşitlendirmeyi hedefleyen sektörün umudu İngilizler oldu. Turizmciler, Rusya ve Almanya’dan sonra Türkiye’ye en fazla turist sağlayan pazarın İngiltere olduğuna dikkat çekerek, İngiltere pazarında tanıtımların daha da artırılmasını istedi.
Türk turizm sektör temsilcileri, yılın son, 2026 sezonunun da ilk fuarı niteliğindeki Londra Uluslararası Turizm Fuarı’na katılarak, sektörün durumu ve geleceğini belirlemeye çalıştı.
Akdeniz Otelciler ve Turizm İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, fuarda otel grupları, tur operatörleri ve havayolu temsilcileriyle görüşmeler yaptı.
Londra Turizm Fuarı'nı değerlendiren Kavaloğlu, Antalya’nın turizmde nicelikten niteliğe geçiş dönemine girdiğini anımsattı. Kavaloğlu, şunları kaydetti:
‘’Uluslararası Londra Turizm Fuarı, Avrupa pazarları açısından büyük bir öneme sahip. Antalya olarak son yıllarda güçlü bir büyüme yakaladığımız Birleşik Krallık pazarında hedefimiz, sadece ziyaretçi sayısını artırmak değil, ortalama harcama düzeyini ve konaklama süresini yükseltmek. İngiliz turist, sürdürülebilirlik, konfor, güvenlik ve hizmet kalitesine önem veren bir profili temsil ediyor. Antalya bu beklentileri fazlasıyla karşılıyor.”
"Birleşik Krallık pazarı Antalya için stratejik büyüme alanı"
Bu yıl içinde Antalya’ya gelen İngiliz ziyaretçi sayısının 1,5 milyona ulaştığına dikkat çeken Kavaloğlu, 2026 sezonu için beklentilerin daha da yüksek olduğunu bildirdi. Kavaloğlu, şöyle devam etti:
‘’Erken rezervasyon verileri, 2026 sezonuna yönelik Birleşik Krallık pazarında büyüme potansiyeline işaret ediyor. Antalya, İngiliz aileleri, çiftleri ve golf tutkunlarını cezbeden çok güçlü bir destinasyon haline geldi. Özellikle kış döneminde golf ve spor turizmine yönelik talebin artması, yıl boyu turizm hedefimizi destekliyor. Antalya iklimi, ulaşım altyapısı ve çeşitlenen ürün gamıyla yılın 12 ayı turizm potansiyeline sahip. Artık sadece yaz aylarında değil, kültür, spor, sağlık, gastronomi ve kongre turizmiyle tüm yıla yayılan bir turizm yapısı oluşturuyoruz. Bu da Antalya’nın sürdürülebilir büyümesini destekleyen en önemli stratejik dönüşüm. Antalya, dünyanın en rekabetçi turizm şehirlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. WTM Londra’daki ilgi, hem kentimizin hem de Türkiye’nin turizmdeki güçlü markalaşma sürecinin bir göstergesi.”
Fuarda Türk turizmci ve çeşitli ülke turizm sektör paydaşlarını ziyaret eden ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, ‘’Antalya her yıl yaklaşık 1,5 milyon İngiliz turisti ağırlıyor. Geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında büyük bir artış yok. Artış oranı yüzdeyle ifade edilebilecek seviyede kaldı. Bu durum çok büyük bir sıçrama olmasa da eğilimin olumlu olması bizi umutlandırıyor. Turizmin bundan sonraki yol haritasını çizerken dikkatli olmalıyız.” dedi.
Antalya’ya yılda 300 bin turist getiren Libero On The Beach Yönetim Kurulu Başkanı Can Tolga Eroğlu, Antalya’ya gelen turistlerin yüzde 30’unun Alanya’yı tercih ettiğini söyledi. Eroğlu, 2026 yaz sezonu için satışlarda yüzde 20 artış hedeflediklerini ve toplam yolcu sayısını 430 bine çıkarmayı planladıklarını kaydetti. Eroğlu, ‘’Alanya, İngiltere pazarında ‘yükselen destinasyon’ olarak öne çıkıyor.’’ diye konuştu.
MTS Globe Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Münci Karakaya ise satışların yüzde 4’lük kısmının ekim ayına kaydığını, Ekim’deki hava koşullarının ve fiyat uygunluğunun özellikle aileleri Alanya’ya yönlendirdiğine dikkat çekti.
"Corendon 2025’te yüzde 8 artış sağladı"
Corendon Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer ve Corendon Turizm Grubu Kurucu Ortağı Atılay Uslu da, firma olarak 2025 yılı için toplamda yüzde 8’lik bir artış sağladıklarını bildirdi. Karaer ve Uslu, şunları kaydetti:
"Özellikle Gazipaşa-Alanya Havalimanı (GZP) hattında Danimarka uçuşlarında yüzde 8-10 büyüme var. Danimarka’dan gelen yolcuların büyük çoğunluğu Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nı tercih ediyor. 2026 ön satışı için de yüzde 9’luk bir artış görünüyor. Danimarka pazarında henüz üçüncü yıllımız olmasına rağmen yüzde 18’lik satış artışı yakaladık. Avrupa’nın Kuzey pazarı içinde Alanya’nın önemi giderek artıyor."
"Coral Travel 550 bin turist getirecek"
Coral Travel Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş ise Polonya’dan Türkiye’ye gelen her 100 yolcudan 45’ini Coral Grubu’nun getirdiğini belirterek yüzde 45’lik pazar payına sahip olduklarını açıkladı. Bektaş, ‘’Coral Grubu 2025 yılı için toplam yolcu sayısının 530 bin, 2026 yılı için ise 550 bin yolcu hedefledi. Alanya’nın bu hedefin yüzde 30’unu almasını planladık. Coral Travel, Alanya’ya yönelik bu büyüme planıyla birlikte, Polonya’dan Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na direkt uçuş koyma konusunda ciddi adımlar atıyoruz. Böylece Polonya pazarından Alanya’ya zaten mevcut olan yüzde 30’luk pazar payının direkt uçuşlarla daha da artırılmasını hedefledik.’’ diye konuştu.