ISPARTA / EKONOMİ
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ITSO) Yüksek İstişare Kurul ve Ocak ayı meclis toplantısı Başkan Metin Çelik yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıya, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Öztürk, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu, ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik ve Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri katıldı. Toplantıda Isparta’nın sembolik ürünlerinden olan gül sektörünün bugünü ve geleceği tartışıldı.
ITSO Başkanı Metin Çelik konuşmasında daha önce Eğirdir Gölü ve mermer sektörü sorunlarını tartıştıklarını anımsattı. İklim değişikliği ve yanlış kullanım nedeniyle Eğirdir Gölü'nün kurtarılması için hızlı bir çözüme gidilmesi gerektiğini belirten Çelik, bölgedeki mermer ocaklarındaki sıkıntılar, üretim sorunları ve doğanın tahrip olması gibi konuları gündeme getirdiklerini kaydetti.
Isparta’nın önemli sektörleri arasında yer alan gül üretimi ve sektöründeki sorunların çözümüne odaklandıklarını ifade eden Çelik, “Gül ve kozmetik alanında kaliteli ürünlere nasıl ulaşırız ve yurtdışında nasıl daha fazla yer edinebiliriz, bunları tartışacağız. Ortaya çıkan çalışmalarımızı bölge milletvekillerimizle bir araya gelerek sürdürmeyi planlıyoruz" dedi.
ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal da sanayi-üniversite işbirliğinin önemine değindi. ITSO ile sürekli işbirliği halinde olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Çatal, şunları kaydetti: “En önemli dış paydaşlarımızdan birisi olan ITSO’nun her zaman yanımızda olduğunun bilincindeyiz. Bu bize her zaman güçlü hissettirmektedir. Isparta için de büyük önem taşıyan bu işbirlikleri, şehrin gelişimine önemli katkılar sağlıyor. Üniversite olarak 6 bin 800 öğrencimiz ile Isparta'nın bilim ve kültür şehri olmasına katkı sunuyoruz. Gelecekte de daha geniş bir bölgesel etki alanına sahip olmayı hedefliyoruz.”
Gül Isparta için stratejik ürün
Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Işıdan ise Isparta için gülün sadece sembolik bir ürün olmadığını, aynı zamanda stratejik bir tarım ürünü olduğuna dikkat çekti.
Gülün tarım ve sanayi alanında önemli bir ekonomik değer taşıdığını vurgulayan Işıdan, “Gül, sadece bir sembol değil, aynı zamanda Isparta’nın kalkınmasına katkı sağlayan bir ürün. Çiftçimizin gülden en iyi şekilde kazanç sağlaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversite-sanayi işbirliği bu süreçte büyük bir öneme sahip. Gül sektörü kooperatifleşme ve birliktelik anlamında önemli başarılar sağladı. Gül çiftçisi diğer tarım ürünleriyle kıyaslandığında daha fazla kazanç elde ediyor” dedi.
Isparta’da gül üretiminin artırılması, daha kaliteli ürünlerin üretilmesi ve yurtdışına yönelik pazar stratejilerinin geliştirilmesinin tartışıldığı toplantıda, üniversite ve sanayi işbirliğinin önemli bir rol oynayacağına ve bu alandaki çalışmaların daha etkin bir şekilde sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekildi.