FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA
Antalya Ticaret Borsası Başkan Vekili Halil Bülbül, meclis toplantısında yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin etkilerini artık yalnızca kutup bölgelerinde değil, Türkiye’nin dört bir yanında, bizzat tarlalarda ve bahçelerde yaşandığını belirtti.
Bülbül, şunları kaydetti:
‘’Kuraklık, sel, don, hortum ve dolu gibi aşırı hava olayları her geçen yıl daha sık karşımıza çıkıyor. Geride bıraktığımız günlerde Malatya’dan Antalya’ya kadar birçok ilimizde kayısı, fındık, elma ve kiraz gibi ürünlerde ciddi don zararı oluştu. Korkuteli ve Elmalı ilçelerimiz de bu zararlardan etkilendi. Üreticilerimiz zaten ağır üretim maliyetleri altında ezilirken, yüksek sigorta primleri nedeniyle tarım sigortası yaptıramıyor. Bu nedenle afetler karşısında savunmasız kalıyorlar.’’
Tarım sigortası uygulamasının zorunlu hale getirilmesini, özellikle küçük üreticiyi koruyacak, maliyet yükünü azaltacak yeni bir modelin geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Halil Bülbül, şöyle devam etti:
‘’Üreticilerin zararlarının karşılanması için bakanlığın çalışmalara başlaması önemlidir. Ancak tarım sigortası sisteminin köklü şekilde gözden geçirilmesi ve üreticiyi motive eden çözümlerin uygulanması gerekmektedir. Ülkemiz, kentimiz ve sektörümüz açısından gittikçe yükselen riskler; sadece doğa ve iklim olayları bakımından değil uluslararası politik kararlar bakımından da gerçekleşmektedir. ABD başkanının anlık kararlarıyla başlayıp derinleşen ve yaygınlaşarak uluslararası ticareti etkileyen politikalarla karşı karşıyayız.’’
İhracat için radikal kararlar alınmalı
ABD ile Çin arasındaki ticari savaşların dünya ticaretinin ve büyümesinin yavaşlatacağını, bu gidişatta böyle bir gümrük duvarının, Türkiye ihracatına ilave olumsuz etkiler yaratacağını ifade eden Bülbül, ‘’Vakit kaybetmeden ithalatımız için ek tedbirler almalı ve ihracatımız için radikal politikalar geliştirmeliyiz. Dünyada hâkim olmaya başlayan ‘ucuz döviz, pahalı milli para’ dönemine hazırlık yapmalıyız.’’ dedi.
UR-GE projeleri tanıtıma destek
Antalya Ticaret Borsası’nın Ticaret Bakanlığı destekli UR-GE projelerinin devam ettiğini anlatan Halil Bülbül, ‘’Bu kapsamda son 8 yılda 12 farklı ülkede 16 farklı program düzenledik. Kesme çiçek ihracatının geliştirilmesi kapsamında heyetimiz, Kolombiya, İngiltere, Kuzey İrlanda ve Kenya’nın ardından geçtiğimiz günlerde Japonya ve Güney Kore’ye ziyaretlerde bulunduk. Antalya Ticaret Borsası olarak, üyelerimizin ve sektörlerimizin küresel pazarlarda daha güçlü ve rekabetçi bir konumda olması için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.’’ dedi.
Tarsin zorunlu hale getirilmeli
Antalya’ya hububat kapsamlı lisanslı depo kazandırılması için ön fizibilite çalışması başlatacaklarını anımsatan Bülbül, şöyle konuştu:
‘’Tarım sektörüne özel bir sosyal güvenlik sisteminin planlanması için yeniden harekete geçtik. Bu çalışmalarımızdaki temel amacımız, tarıma özel bir sosyal güvenlik modeli geliştirilmesidir. Böyle bir model geliştirilirse sektörümüz, yerinde istihdama ve ekonomiye daha fazla katkı sunacaktır. Üyelerimiz, hububat üretiminde, bitki gelişiminin olumlu bir seyir gösterdiğini belirtiyor. Domates birim fiyatlarının düştüğü, bu durumun gelecek sezon üretim planlarını etkileyerek diğer ürün ve çeşitlere yönelimin artacağını öngörüyor. Limon ihracatına ani şekilde getirilen ve daha sonra kaldırılan kısıtlamaların ticaretimize ve imajımıza zarar verdiği, bu tür kararların ilgili sektörlerden görüş alınarak uygulanması istiyor. Artan girdi maliyetlerinin, uzayan vade süreleri ve son elektrik zamlarının tarımsal üretim ve ticareti olumsuz etkilediğini bildiriyor.’’