HASAN COŞKUN/SAKARYA
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı A. Akgün Altuğ, yılın ilk çeyreğinde Sakarya’dan gerçekleştirilen kümülatif ihracatın 1.6 milyar dolara yaklaştığını belirterek, Sakarya iş dünyasının nisan ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 115 noktasına ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.
Mart ayında Sakarya’nın ihracatında ilk 5 sırayı otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, iklimlendirme sanayii ve çelik sektörlerinin oluşturduğunu belirten Altuğ, toplam 19 sektörün yüzdesel olarak ihracatlarını artırdığını, Polonya, Fransa, İtalya, Birleşik Krallık ve Almanya’nın en çok ihracat yapılan ülkelerin ilk 5 sırasını oluşturduğunu ifade etti.
Vergi denetimi
“ABD dahil 36 ülkeye yüzde 100, 10 ülkeye ise yüzde 50’nin üzerinde artış kaydettik.” diyen Altuğ şöyle devam etti: “60 ülkeye ihracatımızı artırdık. Geçtiğimiz yıl ihracat olmayan 16 bölgeye de bu ay ihracat yaptık. Özellikle Slovenya, Romanya ve İtalya’ya ihracatımızda kayda değer artışlar gözlemliyoruz. Bunda Karasu Limanımızın Doğu Avrupa seferlerinin etkisi olduğu yadsınamaz. Her zaman dile getirdiğimiz gibi iş dünyası şartlar ne olursa olsun üretmeye ülke ekonomisine katma değer sağlamaya gayret ediyor. Bu gayretli çalışmaların ihracatçının desteklenmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Ancak, Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in, Organize Sanayi Bölgeleri ile büyükşehirlerin giriş çıkışlarında vergi denetimlerinin artırılacağına dair açıklaması, üretici ve ihracatçılarımız arasında tedirginliğe yol açmış; OSB’lerde faaliyet gösteren firmalarımızın motivasyonunu olumsuz etkilemiştir. Oysa vergi ödüllerine layık görülen çok sayıda firmamız bu bölgelerde faaliyet göstermekte olup, organize sanayi bölgeleri zaten kayıt dışılığın neredeyse imkânsız olduğu, disiplinli üretim alanlarıdır. Vergiyle ilgili mücadele elbette önemlidir ancak bu süreç, dürüst üreticiyi ve ihracatçıyı huzursuz edecek değil, destekleyecek şekilde yürütülmelidir. TOBB Başkanımızın da dediği gibi, vergi denetimine karşı değiliz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi destekliyoruz. Vergi sistemi adil ve şeffaf olmalı. Girişimcinin çalışma şevkini kırmamalı. Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak, polisiye tedbirler alarak, vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz.”
"Vize sorunu çözülmeli"
Bunun yanında iş dünyasının yaşadığı vize krizlerinin devam ettiğine de dikkat çeken Altuğ, bu konuda şunları dile getirdi: “Artık prosedürleri tamamen yerine getirmiş iş insanlarımız bile vize reddiyle karşı karşıya kalıyorlar. Yıllardır sorunsuz vize alabilen kişiler anlamsızca reddediliyorlar. Bu konunun da ihracatımız üzerinde ciddi olumsuzlukları var. Çünkü yurtdışı fuarlara firmalarımız katılamıyor, çalışanlarını gönderemiyor. Bu anlamda rekabette ciddi geride kalıyoruz. TOBB Başkanımız dahil birçok bürokratımız bu konuda girişimlerini sürdürüyor ve Avrupa Birliği’nin en büyük ticari ortaklarından olan ülkemizin bu durumda olmaması gerekiyor. Ayrıca ÇİN-ABD ticari gerilimi dolayısıyla ABD pazarına yönelik girişimler hız kazansa da vize buna engel oluyor."