ANTALYA/EKONOMİ
Batı Akdeniz Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED), Antalya, Burdur ve Isparta il ve ilçelerindeki Sanayici ve İş İnsanları Derneklerine (SİAD) çalışmaları ile öncülük ediyor.
BAKSİFED Başkanı Mustafa Cengiz, Batı Akdeniz bölgesinde iş dünyasının ortak sesi olmak, iş dünyasının sorunlarına sahip çıkacak temsil tabanı geniş, güçlü bir örgütlenme gerçekleştirmek, ekonomi politikalarına yön vermek, iş dünyasını ilgilendiren sorunlara çözümler üretmek, bölgesel ve sektörel kalkınma vizyonları geliştirerek, uluslararası entegrasyona ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmak amacıyla BAKSİFED’in kurulduğunu anımsattı.
Cengiz, BAKSİFED’in Antalya Genç iş İnsanları Derneği (ANTGİAD), Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD), Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD), Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD), Antalya İş İnsanları Derneği (ANTİAD), Organize Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) ve Antalya Serbest Bölge Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ASBİAD) ile kadın gücünün temsilcileri Antalya Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) ve Antalya İş Kadınları Derneğinin (ANTİKAD) yanı sıra Kemer, Manavgat ve Alanya Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri ile Isparta ve Burdur’da faaliyet gösteren iş insanları dernekleri ile Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası yöneticilerinin oluşturduğu TÜSİAD ile birlikte on beş derneğin çatı kuruluşu olduğunu söyledi.
BAKSİFED’in, Batı Akdeniz bölgesi iş dünyasının ortak sesi olmak, sorunlara sahip çıkacak temsil tabanı geniş, güçlü bir örgütlenme gerçekleştirmek, ekonomi politikalarına yön vermek, iş dünyasını ilgilendiren sorunlara çözümler üretmek, bölgesel ve sektörel kalkınma vizyonları geliştirerek, uluslararası entegrasyona ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulduğunu ifade eden Cengiz, şunları kaydetti:
‘’Bu amaçlara ulaşmak için sivil toplumu ayakta tutan 3 saç ayağına sıkı sıkıya bağlıyız, Bunlar; bağımsızlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik ve en önemlisi gönüllülüktür. Sivil toplum, bireylerin ve grupların devletin dışında, özgürce bir araya gelerek toplumsal sorunlara çözüm aradığı bir alandır. Bu alan, düşünsel özgürlüğün, demokratik katılımın ve toplumsal bilinçlenmenin gelişmesine olanak tanır. Bu yolculuk bireylerin akıl, bilim ve özgür düşünce yoluyla toplumsal ve kültürel yapıları sorgulama sürecidir.’’
Orta gelir tuzağı ile orta demokrasi tuzağı arasında sıkışmış durumdayız
Sivil inisiyatifin güçlü olduğu toplumlarda, aydınlanma düşüncesinin daha yaygın hale geldiğini vurgulayan Mustafa Cengiz, ‘’Bu bağlamda, sivil toplum ve toplumların aydınlanması arasında doğrudan bir ilişki vardır. Güçlü bir sivil toplum, bireylerin ve toplumun aydınlanma sürecine katkı sağlar. Bir ülkenin ekonomik gelişimi sadece rakamlarla değil, o toplumun demokrasisi, hukukun üstünlüğü ve eğitim seviyesi ile mümkün olur. Bugün orta gelir tuzağı ve orta demokrasi tuzağı arasında sıkışmış durumdayız.’’ dedi.
Kapsayıcı kalkınma benimsenmeden istenilen hedeflere ulaşmanın zor olduğunu anlatan BAKSİFED Başkanı Mustafa Cengiz, şöyle devam etti: ‘’Sivil toplumun katılımı olmadan ise ne demokrasi gelişebilir ne de ekonomi gerçekten sağlam temellere oturabilir. Daha parlak bir gelecek yaratmak yalnızca kollektif bir hayalden ibaret değildir. İçinde bulunduğumuz anda geliştirmemiz gereken kararlı bir eylemdir. Sivil toplum bu kararlı eylemin hem bayrağı hem de bayraktarıdır. Dolayısıyla iş dünyası temsilcilerinin ve sivil toplum liderlerinin, ülkenin gündeminde ilişkin görüşlerini dile getirmesi, toplumun ilerlemesi, birlik beraberliğimizin sağlanması, demokrasi ve ekonominin sağlıklı işleyişi açısından büyük önem taşımaktadır. BAKSİFED olarak, ekonomik kalkınma ve toplumsal refahın, hukukun üstünlüğünün güvence altına alındığı bir ortamda inşa edilebileceğini savunuyoruz. Bu doğrultuda görüşlerimizi hukuk zemininde dile getirmeye, toplumsal refaha ve öngörülebilir bir ekonomik ortamın oluşmasına katkı sunmaya kararlılıkla devam edeceğiz.’’